Нікола АППЕР
(~1750 - 1841),
французький кондитер, що придумав метод консервування продуктів.
Коли уряд Французької республіки запропонував в 1795 році премію за розробку методу тривалого збереження продуктів для їхнього перевезення, Аппер почав свої експерименти, які тривали 14 років. У результаті він винайшов спосіб збереження супів, соків, фруктів, овочів, молочних продуктів у скляному посуді, закритому корковими кришками, для надійності закріплених дротом і залитих сургучом, і підданому кип'ятінню, тривалість якого залежала від конкретного продукту.
В 1810 році він одержав нагороду в 12 000 тисяч франків, які вклав у створення першої консервної фабрики, що проіснувала 120 років. Іншим винаходом Аппера були бульйонні кубики.