Ім'я запозичене зі старослов'янської мови.

Надія часто буває єдиною дитиною в родині. Вона дуже рухлива, любить гучні ігри, емоції в неї вирують. Завжди прагне бути в компанії й командувати своїми перевесницями. У більш старшому віці характер здобуває чоловічі риси. Надя тверда у своїх намірах, цілеспрямована, не проявляє зайвої чутливості. Їй властивий розрахунок у діях. Надія здатна на прояв бурхливих почуттів, у неї можуть бути численні романи. Вийшовши заміж, починає вести більш розміряний спосіб життя, стає стриманою й організованою. У відносинах із чоловіком здатна виявити емоційність, але щиросердечні пориви зберігає усередині себе. Наді товариськість і веселість приймають помірний характер.

Намагається займатися конкретною справою й не витрачати впусту час на беззмістовні розмови. У родині займає чільне положення й командує своїм чоловіком, але робить це з тактом і ненастирливо.

Надія більшу частину часу присвячує домашньому господарству. Вона працьовита й все встигає зробити. Дітей учить скромності в поводженні й у побуті. Мати для них беззастережний авторитет.