У Швейцарії почав функціонувати перший у світі промисловий сироварний завод.
Сир - харчовий продукт, що одержують з сиропридатного молока з використанням згортаючих молоко ферментів і молочнокислих бактерій або шляхом плавлення різних молочних продуктів і сировини немолочного походження із застосуванням солей-плавників.
3 лютого 1815 року у Швейцарії почав функціонувати перший у світі промисловий сироварний завод. Недарма ж швейцарський сир славиться на всю земну кулю. На сьогоднішній день в цій невеликій країні виробляється близько 450 сортів сиру. Ціна найдорожчого сиру становить близько 500 доларів за 500 грамів.
Найбільшим експортером сиру в вартісному вираженні є Франція; Німеччина займає друге місце (і перше - за кількістю). Серед найбільших 10 експортерів тільки Ірландія, Нова Зеландія, Нідерланди та Австралія орієнтують свою сирну промисловість переважно на експорт; експортуються відповідно 95%, 90%, 72% і 65% їх продукціі. Німаччина є найбільшим імпортером сиру, на другому і третьому місці - Великобританія та Італія.