Агата Крісті
/Agatha Christie/Агата Мері Кларісса Крісті/Agatha Mary Clarissa Christie/

(15.09.1890 – 12.01.1976),
англійська письменниця, відома своїми детективами.

Народилася Агата 15 вересня 1890 в англійському місті Торки. Виростаючи в заможній родині, першу освіту здобула вдома. Уперше Агата вийшла заміж в 1914 році за полковника Арчібальда Крісті, в якого була закохана вже кілька років - ще коли він був лейтенантом. У них народилася дочка - Розалінда. У 1926 році померла мама Агати, а її чоловік зажадав розлучення. Не дивлячись на взаємну прихильність на початку, їх шлюб закінчився розлученням в 1928 році: Арчі закохався в свою колегу з гольфу Ненсі Ніл. Намагаючись зберегти шлюб заради дочки, Агата ледь не збожеволіла: одного разу виявили її порожню машину з упакованими речами, в той час як сама Агата, без пам'яті, опинилася в пансіонаті. Їй знадобилось лікування, щоб відновити пам'ять. За іншою версією, зникнення було задумано нею спеціально, щоб помститися чоловікові, якого поліція неминуче запідозрила у вбивстві письменниці.

У 1930 році, подорожуючи по Іраку, на розкопках в Урі вона познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком - археологом Максом Маллоуеном. З тих пір вона періодично проводила кілька місяців на рік в Сирії та Іраку в експедиціях разом з чоловіком. Під час Першої світової війни Крісті працювала в лікарні, потім - в аптеці. Ймовірно, це згодом вплинуло на сюжети її творів, де часто фігурують отрути і отруєння. Перший роман Агати Крісті був опублікований в 1920 році («Таємнича подія в Стайлз»). Детективні романи виявилися дуже успішними, а до 1958 року Агата Крісті навіть очолила Детективний клуб. У 1971 році за досягнення в галузі літератури Агата Крісті була удостоєна ордена Британської Імперії, власниці якого також здобувають дворянський титул «дама», що вживається перед іменем. Письменниця померла 12 січня 1976 у себе вдома в місті Уоллінгфорд (Оксфордшир) після короткої застуди і була похована в селі Чолсі.

12 січня 1976 року. Померла Агата Крісті, англійська письменниця.

Агата Крісті - одна з найбільш публікованих письменників за всю історію (після Біблії та В.Шекспіра). Агата Крісті опублікувала понад 70 детективних романів, 6 психологічних романів (під псевдонімом Мері Уестмакотт або Вестмакотт) і 19 збірок оповідань. 16 її п'єс були поставлені в Лондоні. Детективи Еркюль Пуаро та міс Марпл завоювали любов читачів по всьому світу, книги Агати Крісті видані тиражем понад 2 мільярди примірників і перекладені більш ніж на сто мов. Їй також належить рекорд по максимальному числу театральних постановок. П'єса Агати Крісті «Мишоловка» вперше була поставлена в 1952 році і до цих пір безперервно демонструється.

Цитати:

«Не знаю точно, що призводить до дружби між жінкою і чоловіком, - за своєю природою чоловіки ніколи не хочуть дружити з жінкою».

«Дивний цей світ, де двоє дивляться на одне і те ж, а бачать повністю протилежне».

«Шлюб означає більше, ніж любов. Найголовніше тут - повага. Тільки не треба плутати її із захопленням».

«У житті кожен повинен робити свої власні помилки».

«Докопатися до істини ніколи не пізно».

«Ніколи не повертайтеся туди, де ви були щасливі. Поки ви не робите цього, все залишається живим у вашій пам'яті. Якщо ви опиняєтеся там знову, все руйнується».

«Людина сама своїми руками повинна прокладати шлях у житті».

«Зло, зроблене людиною, часто переживає її саму».

1976 | 01 | СІЧЕНЬ | 12 січня 1976 року. Померла Агата Крісті, англійська письменниця.