ВАНГА
/Вангелія ПАНДЕВА-ГУЩЕРОВА/ /VANGA/
(1911 - 11.8.1996),
болгарська сліпа віщунка.

Ванга народилася в Струміце, на території Османської імперії в сім'ї бідного болгарського селянина. З початком Першої світової війни батько Ванги, Панде, був мобілізований в болгарську армію. Мати померла, коли Ванзі було чотири роки. Дівчинка росла під наглядом сусідок. Повернувшийся після війни овдовілий батько привів в будинок нову господиню, що стала для Ванги дбайливою мачухою.

Поворотним пунктом в біографії Ванги стала історія зі смерчем 1923 року, який підхопив і поніс дванадцятирічну дівчинку за 2 кілометри від будинку (цей факт не підтверджений метеорологічними або іншими записами того часу). Коли Ванга прокинулася, то не змогла відкрити очей, запорошених піском. Вангу відправили в місто до лікаря. Лікар відмовився робити операцію, але зробив деякі заходи з оздоровлення очей і дав суворі рекомендації - здорове харчування та здоровий спосіб життя в цілому. Сім'я Ванги була бідною, тому про гарному харчуванні не могло бути й мови. У підсумку Ванга остаточно втратила зір через чотири роки після події. У 1925 році Вангу відправили до Будинку сліпих у Земуні (Сербія), де вона провела три роки. Одного разу вона сказала сусідкам, що в квітні почнеться війна. 6 квітня німецькі війська перейшли кордон Югославії. Вангу стали називати «ясновидиця». І почалося паломництво до її дому. Ванга залучила багатьох послідовників, повідомляючи їм приблизні місця перебування або захоронення зниклих безвісти родичів. 8 квітня 1942 її відвідав цар Болгарії Борис III.

Рівно опівночі 10 серпня 1996 лікарі констатували раптове поліпшення стану хворої пророчиці (приносячи полегшення людям, вона сама страждала прогресуючим онкологічним захворюванням, лікувати яке нікому не дозволяла). За словами племінниці, бабуся попросила склянку води і хліба, потім побажала, щоб її викупали. «Ось тепер я в порядку», - сказала вона. Близько дев'ятої години ранку Ванга повідомила, що за нею прибутку духи померлих родичів. Провісниця розмовляла з ними, робила рухи, ніби гладила когось по голові ... О 10 годині ранку Ванга покинула цей світ. За рішенням фонду «Ванга» покійна була похована поруч з каплицею святої Параскеви, побудованої на її кошти.

31 січня 1911 року. Народилась ВАНГА.

Як стверджував болгарський учений Георгіян Лозанов, який спостерігав за Вангой чверть століття, ним було зафіксовано більше 7000 випадків здійснення пророцтв. Він дійшов висновку, що «здійснення» виходить за межі випадкових збігів і досягає 80 відсотків. Послідовники стверджують, що Ванга передбачала не тільки хід Другої світової війни, а й події в Чехословаччині, Нікарагуа; в 1963р напророкувала замах на 35-го президента США (Джона Кеннеді). У 1969 році «побачила» смерть Індіри Ганді, а в 1979-му - початок перебудови і розпад СРСР... Стверджують, що одного разу вона сказала: «Курськ опиниться під водою, і весь світ буде його оплакувати ...». Вважається, що це було пророкування про однойменний підводний човен, що затонув в 2003 році.

Фільми про Вангу:

«Ванга: Пророцтво»

«Російські сенсації: Ванга - пророцтво для Росії

«Таємниці століття: Ванга. Світ видимий і невидимий

«Ванга»

«Ванга повертається! Секретний архів віщунки»

«Щиросердне зізнання: Ванга»

«Друге пришестя Ванги»

«Ванга. Світ видимий і невидимий»

«Вся правда про Вангу»

«Російські сенсації: Сповідь Ванги»

«Вангелія»

1911 | 01 | СІЧЕНЬ | 31 січня 1911 року. Народилась ВАНГА.