Дженіс ДЖОПЛІН
/Janis Lyn JOPLIN/
(1943 - 4.10.1970),
американська співачка, найвидатніша в історії рок-музики.

Дженіс Лін Джоплін народилася 19 січня 1943 року у Порт-Артурі (штат Техас) невеликому південному нафтопромисловому містечку - в досить благополучній родині. Закінчивши в 1960 році школу, Дженіс деякий час виступала в кав'ярнях і барах різних містечок Техасу та інших штатів. Вона з'їздила в Сан-Франциско, де співала з різними групами й музикантами. Жила вуличними концертами і навіть була арештована за дрібну магазинну крадіжку. Кілька разів вона вступала до різних навчальних закладів, у тому числі в Техаський університет в столиці Техасу м.Остін, але довго ніде не затримувалася. Навчалася добре, але при цьому вела бітниківський спосіб життя, експериментувала з алкоголем і наркотиками. На початку 1996 року вона стає вокалісткою недавно створеної сан-франциської групи «Big Brother and the Holding Company». Група багато працювала, репетиції тривали повний робочий день, і користувалася заслуженою популярністю в Сан-Франциско. Незабаром група підписує контракт з маленькою чиказької фірмою грамзапису «Mainstream» і записує кілька синглів, перший з яких «Blindman / All Is Loneliness» вийшов у жовтні 1966р.

Всеамериканська, а потім і всесвітня слава прийшла до Дженіс після виступу «Big Brother And The Holding Company» на рок-фестивалі в Монтерреї в 1967р. Після цього група укладає вигідні контракти і виступає перед великими аудиторіями за великі гроші. Виходить альбом (записаний ще до Монтерея), який так і називається «Big Brother And The Holding Company», а у вересні 1968р на фірмі Columbia - альбом «Cheap Trills», який вважається кращим альбомом групи. В кінці 1968 Дженіс вирішила піти з «Big Brother» і створила свою власну групу «Kozmic Blues Band», в яку перейшов також гітарист «Big Brother» Сем Ендрю. Група багато виступає і в серпні 1969 року бере участь у знаменитому рок-фестивалі у Вудстоку. На початку 1969 р Дженіс виступає з возз'єднаними «Big Brother», а потім зі своєю новою групою «Full Tilt Boogie Band» і працює над записом нового альбому, який вийшов тільки після її смерті. 4 жовтня 1970р Дженіс Джоплін була знайдена мертвою в лос-анжелеському мотелі «Landmark Hotel». Смерть настала від передозування героїном.

19 січня 1943 року. Народилась Дженіс ДЖОПЛІН.

Джоплін, випустивши лише чотири студійні альбоми (один з яких - посмертний реліз), вважається кращою білою виконавицею блюзу і однією з найвеличніших вокалісток в історії рок-музики. У 1995 році Дженіс Джоплін була посмертно введена в Зал слави рок-н-ролу; в 2005 році - удостоєна Grammy за видатні досягнення; в 2013 році - отримала зірку на Голлівудській «Алеї слави». Джоплін займає 46-е місце в списку «50 найвидатніших виконавців всіх часів» журналу Rolling Stone (2004) і 28-е в списку «100 найвеличніших співаків і співачок всіх часів» (того ж журналу).

Цитати Дженіс Джоплін:

«Хіпі вірять у те, що світ може стати кращим. Бітники ж знають, що краще не стане, і кажуть: так пішов би цей світ до біса, будемо відриватися і добре проводити час».

«Широкий спектр ідей не гарантує однодумців. Все, що істинно і має значення, - це твої почуття».

«Бути інтелектуалом - значить задавати собі безліч питань, не знаходячи на них відповіді».

«Я віддам перевагу прожити десять років суперактивного і наповненого життя, ніж бути сімдесятирічної старою, яка сидить на триклятому стільці і дивиться телевізор».

«Ніякого «завтра» не буває взагалі. Є сьогодні, і тільки сьогодні».

1943 | 01 | СІЧЕНЬ | 19 січня 1943 року. Народилась Дженіс ДЖОПЛІН.