Ніколя Саркозі (Ніколя Поль Стефан Саркозі де Надь-Боча)
/Nicolas Paul Stéphane Sárközy de Nagy-Bócsa/

(28.01.1855 – ),
французький державний та політичний діяч, 23 президент Франції.

Майбутній президент Франції народився в 1955 році, в Парижі.Ніколя Саркозі провів перші роки свого життя в 17-му окрузі Парижа. Освіту отримав у приватній католицькій школі. За відгуками, вчився досить посередньо. У 1973 отримав диплом бакалавра. У 1978 закінчив Інститут політичних наук в Парижі з державного права і політичних наук, а також курс приватного права (без диплома). Став адвокатом, що спеціалізується у французькому комерційному праві, а точніше - в праві в області нерухомості.

23 вересня 1982 одружився на корсіканкою Марі-Домінік Кюльолі, дочці фармацевта з Віко (корсиканське село на північ від столиці острова Аяччо). У них народилося двоє синів - П'єр (1985) і Жан (1987). У 1984, будучи мером Неї-сюр-Сен, познайомився з Сесілією Мартен, уродженою Сіганер-Альбенис, яка була дружиною господаря місцевого телеканалу (Саркозі в якості мера керував церемонією їх одруження). У Ніколя та Сесілії зав'язався роман, що завершився важким розлученням Саркозі з першою дружиною. У 1996 вони вступили в шлюб, в 1997 у них народився син Луї. Сесилія грала публічну роль, часто з'являлася разом з чоловіком в громадських місцях і виконувала роль його помічника, що для французької політики було досить незвичним. Сесілія в одних випадках з'являлася на публіці з чоловіком, в інших - без нього, голосувала разом з ним в першому турі президентських виборів 2007 року, але не в другому. Вона була присутня на інавгурації Ніколя 16 травня разом зі своїми трьома дітьми, а також двома синами чоловіка від першого шлюбу. На церемонію прийшли і батьки президента, що були розлучені майже півстоліття. 17 жовтня 2007 у французькій пресі з'явилися чутки, згідно з якими Сесілія і Ніколя подали 15 жовтня в суд документи про розлучення. 18 жовтня було офіційно оголошено, що розлучення з обопільної згоди вже стався, і що син Луї залишиться з матір'ю. 2 лютого 2008 Саркозі вступив в третій шлюб - з фотомоделлю і співачкою італійкою Карлою Бруні.

28 січня 1955 року. Народився Ніколя Саркозі, президент Франції

Саркозі - французький державний і політичний діяч, 23-й президент Французької Республіки і 6-й президент П'ятої Французької республіки. Як президент, за посадою був князем (співправителем) Андорри і великим магістром ордена Почесного легіону. Обраний президентом 6 травня 2007, вступив на посаду 16 травня, змінивши на посту главу держави Жака Ширака. Саркозі є фігурою, що найвищою мірою поляризує суспільство. Він - найпопулярніший і в той же час найнепопулярніший з правих політиків останнього часу, його особа є предметом постійної критики і насмішок з боку лівих . Поширені такі феномени, як спеціальні акції «анти-Саркозі», голосування за принципом «хто завгодно, тільки не він». У той же час прихильники Саркозі також є потужною і досить консолідованою силою.

Нагороди:

Орден Золотого руна (Іспанія, 2012 рік)

Орден Перемоги імені Святого Георгія (Грузія, 2011 рік)

Орден Слави (Вірменія, 2011 рік)

Кавалер ордена князя Ярослава Мудрого I ступеня (Україна, 2010 рік)

Орден Південного Хреста (Бразилія, 2009 рік)

Кавалер ордена Золотого Орла - «Алтин Кира» (Казахстан, 2009 рік)

Кавалер Великого хреста ордена Лазні (Великобританія, 2008)

Кавалер ордена «Стара Планіна» зі стрічкою (Болгарія, 2007)

Кавалер Великого хреста ордена Почесного легіону (2007 рік; кавалер з 2004 року)

Кавалер Великого хреста ордена Національних заслуг (2007 рік)

Кавалер Великого хреста ордена Карла III (Іспанія, 2004)

Командор ордена Леопольда I (Бельгія, 2004)

28 січня 1955 року. Народився Ніколя Саркозі, президент Франції