Раймонд Паулс
/Ojars Raimonds Pauls/

(12.01.1936 – ),
латвійський композитор, піаніст, диригент і продюсер.

Раймонд Паулс народився 12 січня 1936 року в Ризі (Латвія). Навчатися музиці він почав з самого раннього дитинства. У 1952 році він вступив до Латвійської консерваторії по класу фортепіано, а потім навчався композиції. Паралельно з навчанням Паулс працював піаністом в естрадних оркестрах та ресторанах. З Ризьким оркестром він виступав з концертами в Грузії, Вірменії, Україні, а з 1964 року впродовж декількох років був керівником цього оркестру. Саме тоді Паулс написав свої перші пісні - «Мы встретились в марте», «Зимний вечер», «Старая береза». Тоді ж почалася його робота в кінематографі - композитор створив музику для цілого ряду кінофільмів «Слуги диявола», «Стріли Робін Гуда», «Смерть під вітрилом» та інших, а також для багатьох спектаклів. Уже в 1960-х роках вийшла перша пісенна пластинка Паулса, яка мала величезний успіх і продавалась мільйонними тиражами. В цей період Раймонд дав близько 100 аншлагових авторських концертів. Йому першому вдалося звернути увагу публіки на місцевих виконавців, до цього в Латвії слухали в основному німецьку естраду. Особливу популярність в СРСР композитору принесли пісні «Листья желтые» и «Синий лен» в 1975 році. Наступні шлягери підтримали його популярність. У 1979 році ним були створені мюзикли «Сестра Керрі» і «Шерлок Холмс».

Раймонд відомий і як активний політичний діяч. У 1985 році він став депутатом Верховної Ради Латвії, потім очолював Міністерство культури, був радником президента Латвії з питань культури, кілька разів обирався в Сейм. Паулс навіть балотувався на пост президента Латвії в 1999 році, проте зняв кандидатуру. Але навіть займаючись державною роботою, Раймонд завжди залишався вірним музиці. Останнім часом Маестро продовжує писати музику, концертує як піаніст, грає з симфонічним оркестром, виступає з акторами, в тому числі з артистами Ризького театру російської драми, викладає в Латвійській консерваторії. Сьогодні Раймонд Паулс живе і працює в Ризі.

12 січня 1936 року. Народився Раймонд Паулс, латвійський композитор.

Величезний успіх супроводжував творчий тандем Раймонда Паулса та Алли Пугачової ("Маэстро", "Старинные часы", "Миллион алых роз", "Без меня" та ін.), Потім композитор працював з іншими відомими виконавцями, серед них - Валерій Леонтьєв, Лайма Вайкуле, Софія Ротару, Едіта П'єха, Лариса Доліна, Олександр Малінін, Тетяна Буланова, а також з багатьма колективами.

Нагороди:

У 1967 році Раймонд Паулс став заслуженим діячем мистецтв, в 1970 отримав премію Ленінського комсомолу, в 1976 йому було присвоєно звання народного артиста, а в 1977 він отримав державну премію Латвійської РСР. Далі нагороди стали вже всесоюзного значення - в 1981 премія Ленінського комсомолу, в 1985 Паулс став Народним артистом СРСР. У 1997 році отримав шведський орден Полярної зірки, в 1995 став командором ордена Трьох зірок - вищої державної нагороди Латвії. У 2008 році удостоєний премії «Балтійська зірка», а в 2010 отримав російський Орден Пошани.

1936 | 01 | СІЧЕНЬ | 12 січня 1936 року. Народився Раймонд Паулс, латвійський композитор.