Альберт Гофманн
/Albert Hofmann/

(11.01.1906 – 29.04.2008),
швейцарський хімік, відомий як "батько-винахідник" наркотику ЛСД.

Він народився в Бадені, Швейцарія, і навчався хімії в Університеті Цюріха. Його основний інтерес був у хімії рослин і тварин, і пізніше він провів важливі дослідження хімічної структури загального для всіх тварин речовини хітину, за цю роботу він отримав докторський ступінь. Його дослідження лізергінової кислоти, центрального загального компоненту алкалоїдів ріжків, в кінцевому рахунку призвело до синтезу LSD-25 в 1938 році. Через 5 років, повторюючи синтез майже забутого речовини, доктор Альберт Гофманн відкрив психоделічний ефект LSD після випадкової абсорбції речовини через кінчик пальця 16 квітня 1943. Три дні по тому, 19 квітня («День велосипеда») і випробував більш інтенсивний ефект. Після була проведена серія експериментів з LSD за участю самого Гофманна і його колег. Перші записи про ці досліди були зроблені 22 квітня того ж року.

Гофманн став директором відділення природних продуктів Лабораторії Сандоз і приступив до вивчення галюциногенних речовин знайдених в мексиканських грибах та інших рослинах використовуваних аборигенами. Це привело його до синтезу псилоцибина, активного агента багатьох «чарівних грибів». Гофманн також став цікавитися насінням мексиканської іпомеї виду Rivea corymbosa, насіння якої називалися місцевими жителями Ололіукі. Він був здивований, виявивши, що активний елемент цього насіння хімічно схожий з ЛСД. У 1962 році він і його дружина Аніта подорожували в південну Мексику для пошуку рослини «Ska Maria Pastora» (Листя Марії-Пастушки), пізніше відомої як Сальвія. Помер від серцевого нападу в своєму будинку в Бурге під Базелем 29-го квітня 2008-го року, у віці 102 років.

1906 | 01 | СІЧЕНЬ | 11 січня 1906 року. Народився Альберт Гофманн

Він називав LSD «ліками для душі» і був дуже засмучений загальносвітовою забороною речовини,що призвело до того, що LSD пішов у підпілля. «ЛСД був успішно використовуваний протягом 10 років в психоаналізі» говорив він, додаючи, що препарат невиправдано демонізований правлячими колами. Він визнавав також, що ЛСД може бути небезпечним в поганих руках. В свій 100 річний ювілей 11 січня 2006 він став центральною фігурою міжнародного симпозіуму присвяченому LSD, привернув велику увагу ЗМІ до його відкриття. У списку ста нині живих геніїв, опублікованому компанією Synectics на основі опитування, проведеного в 2007 році у Великобританії, Альберт Гофманн зайняв перше місце.

«День велосипеда» - 19 квітня Гофманн навмисно прийняв 250 мікрограм ЛСД. Через деякий час почали проявлятися симптоми - запаморочення і занепокоєння. Скоро ефект став настільки сильний, що вчений не міг більш складати зв'язні речення і, під наглядом свого асистента, який був повідомлений про експеримент, відправився на велосипеді додому. Під час поїздки він відчув ефекти ЛСД, тим самим зробивши цей день датою першого в світі психоделічного досвіду з ЛСД.

Дія ЛСД проявилося в тому, що суб'єктивні відчуття Гофмана - дуже повільна їзда - не відповідали об'єктивним - дуже велика швидкість руху. Йому здавалося, що будівлі покрилися дрібними брижами. Після того як Гофманн дістався до будинку, він попросив асистента викликати лікаря і попросити у сусіда молока, яке він вибрав як загального протиотрути при отруєннях. Прибулий лікар не зміг знайти у пацієнта ніяких відхилень, окрім розширених зіниць. Однак протягом кількох годин Гоффманн знаходився в стані марення: йому здавалося, що він став одержимий демонами, що його сусідка - відьма, що меблі в його будинку загрожує йому. Потім почуття тривоги відступило, йому на зміну прийшли різнокольорові образи у формі кіл та спіралей, які не пропадали навіть при закритих очах. Також Гофманн розповідав, що звук проїжджаючого автомобіля сприймався ним у формі оптичного образу.

1906 | 01 | СІЧЕНЬ | 11 січня 1906 року. Народився Альберт Гофманн