Джіммі Пейдж
/ Jimmy Page /

(9.01.1944 – ),
англійський рок-музикант, аранжувальник, композитор, музичний продюсер і гітарист-віртуоз, який стояв біля витоків «Led Zeppelin».

Джеймс Патрік Пейдж народився 9 січня 1944 року в околицях Нортхемптона. У 12 років Пейдж вперше взяв у руки гітару: стару іспанську акустику, знайдену ним на горищі свого будинку. Батько і мати Джиммі всіляко підтримували сина: купували йому гітари, а по закінченні школи дозволили йому кинути нетривалу лаборантську роботу і відправитися на гастролі з групою «Neil Christian and The Crusaders». Уже в середині 1960-х років хлопець став знаменитим як обдарований музикант - Пейдж виступав як сесійний музикант, брав участь у записах різних груп, у тому числі «The Who» і «The Rolling Stones». До 1968 року Пейдж був гітаристом ритм-енд-блюзової групи «The Yardbirds». Трохи пізніше, з приходом бас-гітариста Джона Пола Джонса і вокаліста Роберта Планта, група отримала ім'я «Led Zeppelin», також до них приєднався музикант Джон «Бонзи» Бонем.

Із 1968 року почалося сходження «Led Zeppelin» до вершин світової слави. Впродовж дванадцяти років, до офіційного розпуску групи через смерть Джона Бонема, «Led Zeppelin» виступала з концертами в Англії, США і Європі і випустила дев'ять альбомів, що стали «платиновими». Після розпуску «Led Zeppelin», Джіммі Пейдж, як і решта музикантів групи, почав сольну кар'єру. У 1982 році він брав участь у записі музики до фільму «Жага смерті-2», а в середині 1980-х років організував хард-рок-квартет «The Firm». У 1982 році, в пам'ять про Джона Бонема, він випускає альбом «Coda», що включає ранні композиції «Led Zeppelin». У 1988 році Джіммі Пейдж випустив свій дебютний сольник «Outrider». В 1994 році спільно з Робертом Плантом брав участь у телевізійному шоу «MTV Unplugged» і випустив збірник «No Quarter», де звучали пісні «Led Zeppelin».

1944 | 01 | СІЧЕНЬ | 09 січня 1944 року. Народився Джіммі Пейдж

Вся музика «Led Zeppelin» будувалася навколо гітари Пейджа. Часом при записі Джіммі грав по 5-8 гітарних партій. Вся творчість Пейджа - це постійний пошук нового. Після трагічної смерті Джона Бонема, Пейдж остаточно замкнувся в собі і майже рік не торкався до гітари, але, пересиливши себе, знову повернувся на сцену. Джіммі Пейдж і донині продовжує свою справу, але все таки меломани пам'ятають його саме по роботі в «Led Zeppelin».

Нагороди:

У 2003 році журнал «Rolling Stone» включив Пейджа в список 100 найкращих гітаристів усіх часів, помістивши його на 9 місце. У 2011 році журнал «Rolling Stone» знову включив його до свого списку гітаристів-віртуозів, на цей раз на 3 місці, поступившись лише Джиммі Хендріксу та Еріку Клептону.

У 2007 році Пейдж отримав нагороду «Classic Rock Awards» в номінації «Жива Легенда».

За результатами опитування, проведеного в 2008 році американською радіостанцією «Chop Shop» серед музичних експертів, Джіммі Пейдж був названий найвеличнішим гітаристом усіх часів.

У 2009 році Джіммі Пейдж включений в список найкращих гітаристів усіх часів британським журналом «Classic Rock».

У 2013 році Джіммі Пейдж і Джон Пол Джонс нагороджені музичною премією «ECHO» за досягнення в галузі музики.

1944 | 01 | СІЧЕНЬ | 09 січня 1944 року. Народився Джіммі Пейдж