Галілео ді Вінченцо Бонайуті де Галілей
/Galileo di Vincenzo Bonaiuti de 'Galilei/

(15.02.1564 – 8.01.1642),
італійський мислитель, засновник класичної механіки, фізик, астроном

Галілео Галілей народився 15 лютого 1564 в Пізі. Галілей закінчив Пізанський університет. У 1586 році вчений видав свою першу працю «Маленькі гідростатичні ваги». У 1590 році Галілео Галілей закінчив роботу над книгою «Про рух», в якій він буквально розгромив вчення Арістотеля. 1592 року Галілей почав викладати механіку, астрономію і математику в університеті Падуі. В липні 1609 вчений створив підзорну трубу, за допомогою якої міг вести спостереження за астрономічними тілами. В результаті він підтвердив геліоцентричну будову світу, теорію яку висував Коперник. Тим не менш, богослови визнали теорію Коперника помилковою. Галілео Галілея, який активно пропагував цю теорію, викликали в Рим, вимагаючи, щоб він відмовився від своїх ідей про устрій світу. Під тиском можновладців Галілей підкорився вимогам. В 1632 з'явилося черговий науковий твір Галілея «Діалог про дві найголовніші системи світу». Через нього вченого віддали під суд, звинувативши Галілео в єресі. Під загрозою смерті він вимовив слова зречення від своїх ідей, і останні роки життя провів під наглядом інквізиції. Смерть Галілео Галілея датується 8 січня 1642.

Тільки в листопаді 1979 року папа римський Іоанн-Павло II офіційно визнав, що інквізиція в 1633 році зробила помилку, силою змусивши відректися вченого від теорії Коперника. Це був перший і єдиний в історії католицької церкви випадок публічного визнання несправедливості засудження єретика, виконаний 337 років після його смерті.

1642 | 01 | СІЧЕНЬ | 08 січня 1642 року. Помер Галілео Галілей, італійський мислитель, засновник класичної механіки, фізик, астроном

Галілео Галілей ввійшов в історію, як людина, що боролася проти схоластики, вважала основою пізнання досвід. Він заклав основи сучасної механіки: висунув ідею про відносність руху, встановив закони інерції, вільного падіння і руху тіл по похилій площині; відкрив синхронізм коливань маятника; першим досліджував міцність балок.

Цитати Галілео Галілея:

«Тільки із смертю догми починається наука»

«Немає більшої ненависті в світі, ніж ненависть невігласів до знання»

«Невігластво - мати злоби, заздрості, жадібності і всіх інших низьких і грубих пороків, а також гріхів»

«А все-таки вона крутиться!»

«Ви не можете навчити людину чомусь, ви можете тільки допомогти їй знайти це у собі».

1642 | 01 | СІЧЕНЬ | 08 січня 1642 року. Помер Галілео Галілей, італійський мислитель, засновник класичної механіки, фізик, астроном