Луї Брайль
/ Louis Braille /
(4.1.1809 - 6.1.1852),
французький тифлопедагог, розробив рельєфно-крапковий шрифт для сліпих.

Луї Брайль народився 4 січня 1809року в сілі Кувре, Франція. Маленький Луї полюбляв гратися в батьковій майстерні, але одного разу, у віці трьох років, хлопчик ненароком простромив собі око гострим інструментом. Найгіршим було те, що з часом інфекція поширилась і на друге око. Таким чином, трьохрічний хлопчик став повністю сліпим. Батьки Луї дозволили йому відвідувати звичайну школу, хлопець так захоплювався навчанням, що декілька років навіть був кращим учнем в класі, але звичайні методи навчання не могли задовольнити потреб сліпого. В 1819 році пішов вчитися в Паризький національний інститут сліпих. Вже в 12 років Луї приступає до розробки власного алфавіту для сліпих, на основі сонографії (рельєфно-крапковий шрифт, що використовувався на полі бою). На жаль, спочатку алфавіт Брайля не був оцінений по достоїнству, сам автор не дожив до його тріумфу. Помер Луї Брайль 6 січня 1852, похований у рідному місті.

1852 | 01 | СІЧЕНЬ | 06 січня 1852 року. Помер Луї Брайль.

Захопившись методом сонографії Брайль писав у своєму щоденнику: «Якщо очі не можуть розповісти мені про людей, події, ідеї та картини, я знайду інший спосіб, як про це довідатись». Впродовж двох років хлопець трудився над створення свого власного алфавіту і в 1824 році 15-річний Луї завершив свою роботу. В 1829 році він опублікував унікальний метод письма, що нині названий його ім’ям. Зазнавши лише незначних змін, шрифт Брайля дійшов до нас практично таким, яким його створив французький юнак. Завдяки методу Брайля писемне слово стало доступне для незрячих по всьому світу.

Як користуватися шрифтом Брайля:

Шрифт Брайля читається однією або двома руками зліва направо. Він складається з рельєфних крапок, розташованих в комірках - існує 63 комбінації шести крапок. Кожна комірка являє собою літеру, цифру або знак пунктуації. Для деяких часто використовуваних слів або буквосполучень є свої власні позначення. Шрифт Брайля пристосували для письма на багатьох різних мовах, включаючи китайську. Також він використовується для нотного письма і в системі математичних позначень.

1852 | 01 | СІЧЕНЬ | 06 січня 1852 року. Помер Луї Брайль.