Мел Гібсон
/ Мел Колм-Кіллє Джерард Гібсон / Mel Columcille Gerard Gibson / Mel Gibson /
(3.1.1956),
австрало-американський кіноактор, режисер, сценарист і продюсер («Хоробре серце».

Мел Гібсон, знаменитий голлівудський актор зі скандальною репутацією і суворою вдачею, народився 3-го січня 1956 року народження, в Нью-Йорку, в багатодітній сім'ї ірландців-католиків. Він був шостою дитиною з одинадцяти, його повне ім'я - Мел Колм-Кіллі Джерард Гібсон (Mel Colm-Cille Gerard Gibson). Батько Мела, працював залізничником, а мати була оперною співачкою.

Всупереч досить таки усталеній думці, що Мел Гібсон виходець з Австралії, його походження не має жодного прямого відношення до цієї країни. Насправді, сім'я Гібсонів переїхала до Австралії з США тільки в 1968 році, коли Мелу було вже 12 років. Освіту Мел отримав в Австралії. Після закінчення школи, він збирався стати журналістом, але життя розпорядилося трохи інакше. Сестра Мела, побачивши одного разу в газеті оголошення про набір в театральну студію, вирішила потай відправити туди його дані з фотографією, і незабаром, Мел отримав запрошення на прослуховування. Після закінчення інституту, Мел Гібсон нетривалий час працював в Південно-Австралійської театральної компанії, де грав другорядні ролі. Пізніше, в 1979 році він знявся у двох фільмах, абсолютно несхожих один на одного.

Роль у драмі "Тім" принесла 22-х річному акторові австралійську кінонагороду "Семмі". А роль поліцейського з майбутнього в картині "Божевільний Макс" суттєво підкріпила успіх молодого Гібсона, ставши такою собі відправною точкою його світової слави. Зухвалість, яку Гібсон дозволяє собі в кіно, частково відповідає його дійсності. Він неодноразово заарештовувався за водіння в нетверезому вигляді, звинувачувався в гомофобії, а після пропозиції принести свої вибачення геям, грубо вилаявся.

1956 | 01 | СІЧЕНЬ | 03 січня 1956 року. Народився Мел Гібсон.

Однією з кращих ролей Гібсона вважається робота у фільмі «Смертельна Зброя», в центрі сюжету якого - два поліцейських-напарника. Дуже багато шуму наробила його картина «Страсті Христові» (2004), що шокувала громадськість відвертими сценами катування Христа і достовірністю відтвореної атмосфери Палестини того часу. Фільм зустрів схвалення у самого папи Римського Іоанна Павла II і у глядачів, хоча багато критики відгукувалися про нього негативно.

В 1990-2002 роках Гібсон зняв цілий ряд прекрасних фільмів, серед яких "Пташка на дроті" (1990), "Смертельна зброя" (третя частина - 1992, четверта - 1998), "Хоробре серце" (1995), "Розплата" (1999), "Патріот" (2000) і ін. Ще один гучний фільм Гібсона - «Апокаліпто» (2006). Він не мав великого успіху в прокаті, але отримав великий резонанс в кінематографічному середовищі. Ось епіграф до "Апокаліпто": «Велика цивілізація не може бути завойованою до тих пір, поки вона не зруйнує сама себе ізсередини» (Віл Дюрант).

Вислови Мела Гібсона:

Журналісти - єдина порода людей, які здатні зжерти тебе живцем.

Я люблю жінок, бо жінка - це найкраще, що замислив Господь. А якщо жінки хочуть бути такими ж, як чоловіки, тобто опуститися на щабель нижче, що ж, нехай буде так.

Мені подобається бути батьком. Так ти стаєш молодшим. А ще це можливість почати життя спочатку, роздивляючись його під іншим кутом.

У дітей вчишся більшого, ніж вони вчаться у тебе.

Чим непомітніше зло, тим воно страшніше. Диявол не тримає над головою неонову вивіску «диявол».

Іноді мені здається, що найбільша здатність людського розуму - це здатність забувати.

1956 | 01 | СІЧЕНЬ | 03 січня 1956 року. Народився Мел Гібсон.