Гордон Мур
/ Го́рдон Ерл Мур / Gordon Earle Moore
(3.1.1929),
американський бізнесмен, засновник корпорації Intel, основоположник «закону Мура».

Гордон Мур народився в Каліфорнії, в Сан-Франциско. В 1950-му році він закінчив Університет Берклі і був удостоєний ступеня бакалавра в області хімії. По закінченні Технологічного Інституту в Каліфорнії Мур отримав ступінь доктора в хімічній і фізичної областях. До речі, крім усього іншого, Гордон встиг відучитися в університеті Сан-Хосе, в якому познайомився зі своєю майбутньою дружиною.

В 1968-му році Гордон заснував корпорацію Intel, в якій деякий час виконував обов'язки віце-президента. В 1975-му році йому запропонували пост президента і одночасно - виконавчого директора. Мур погодився і займав ці посади аж до квітня 1979року. Саме тоді його призначили головою ради директорів компанії, а також - головним виконавчим директором. Керівна діяльність Гордона Мура тривала до 1987-го року. В 1997році Мур був удостоєний звання почесного голови ради директорів.

1929 | 01 | СІЧЕНЬ | 03 січня 1929 року. Народився Гордон Мур.

Популярність прийшла до Мура 19 квітня 1965, коли він опублікував так званий «закон Мура», згідно з яким кількість транзисторів в кристалі мікропроцесора подвоюється щороку. У 1975 році він змінив тимчасову складову закону і заявив про подвоєння кількості транзисторів кожні два роки. Закон Мура з часом став основоположним принципом напівпровідникової галузі.

Цікаві факти про Гордона Мура:

В даний час Гордон - член Національної Академії Технічних Наук, а також - почесний член Інституту інженерів і голова ради піклувальників Технологічного Інститут в Каліфорнії.

Крім того, ім'ям сім'ї Мур (Гордона і його дружини) названа одна з бібліотек в Кембриджі.

В 2004 році журнал Форбс назвав Мура одною з найбагатших персон планети і розмістив його ім’я на 75 сходинці. Згідно з інформацією, наданою виданням капітал Мура складав, на той час, близько 6 мільярдів доларів.

1929 | 01 | СІЧЕНЬ | 03 січня 1929 року. Народився Гордон Мур.