Дж. Р. Р. Толкін
/ Джон Ро́нальд Ру́ел То́лкін / John Ronald Reuel Tolkien /
(3.1.1892 - 2.9.1973),
англійський письменник, лінгвіст, філолог, автор всесвітньо відомої трилогії «Володар перснів».

Джон Ро́нальд Ру́ел То́лкін народився в столиці південноафриканської Помаранчевої республіки в сім'ї керівника банком. У 1895р мати перевозить Толкіна і його молодшого брата в Англію. Після смерті батька (1896) сім'я поселяється в передмісті Бірмінгема. Першим педагогом Толкіна стає його мати, що навчає дітей латинської та французької мов, малювання, музики. З дитячих років проявляється інтерес Толкіна до мов і до читання чарівних казок. У 1900 р у зв'язку з вступом Толкіна в граматичну школу сім'я переїжджає в Бірмінгем. У школі Толкін захоплено вивчає мови: грецька, німецька, англосаксонський, давньогерманська, готська, ісландська. Йому подобається історія мов і порівняльна філологія, він пробує винаходити нові мови.

У 1911 р Толкін вступає на факультет англійської мови та літератури Оксфордського університету. Коли почалася перша світова війна, Толкін був студентом випускного курсу. Склавши іспити, він записується добровольцем в діючу армію і стає молодшим лейтенантом зв'язку батальйону Ланкаширських стрільців. На війні йому довелося пережити загибель друзів, він брав участь в кровопролитному битві при Соммі, перехворів окопним тифом. По закінченні війни Толкіна запросили працювати над складанням Великого словника англійської мови в Оксфорді, що було значним визнанням його філологічних заслуг. У 1920р він став викладачем, потім професором англійської мови в Лідськом університеті.

У 1925р Толкін з родиною повертається в Оксфорд, де він стає професором англосаксонської мови. Обмежених в засобах, Толкін в ці роки часто змушений братися за додаткову роботу, щоб утримувати сім'ю (у нього три сини, пізніше народжується дочка Прісцилла). Але ночами він складає свої чарівні історії про ельфів, Середзем’я, королівство Валинор. Першим опублікованим твором Толкіна стала повість "Хоббіт, або Туди і назад" (1937). Коли в 1954 світ побачив «Володар перснів», книга набула величезної популярності, слава почала обтяжувати Толкіна. Толкін знайшов притулок в невеликому курортному містечку Борнмуті, куди він відправився разом з дружиною Едіт Бретт в 1968р.

Після смерті Едіт Толкін повернувся в Оксфорд в 1972р. В цьому ж році він став кавалером ордена Британської імперії II ступеня. Толкін помер 2 вересня 1973р. і був похований поруч з дружиною на кладовищі поблизу Оксфорда. На надгробних плитах написані імена легендарних героїв казкової епопеї Толкіна - "Берен" і "Лучіень".

1892 | 01 | СІЧЕНЬ | 03 січня 1892 року. Народився Дж. Р. Р. Толкін.

Ця людина створила жанр фентезі в тому вигляді, в якому ми знаємо його сьогодні. Йому ми зобов'язані загальноприйнятими уявленнями про ельфів, гномів, магів, та багато іншого. Всі основні раси і професії персонажів з рольових ігор серії "Підземелля і Дракони" засновані на книгах "Хоббіт" і "Володар Перснів". Але Толкін не просто видумував казкових істот. Філолог за професією, він придумав міфічні мови казкового світу – Середзем’я, на яких згодом заговорили герої його книг - ельфи і люди, гноми і хоббіти.

Цитати з книг Дж. Р. Р. Толкіна:

Якщо є ключ, повинні бути і двері

Всяку хорошу історію не гріх прикрасити.

Хоробрий той, хто знайде в собі сили не відняти чиєсь життя, а пощадити його.

Ми хочемо тільки одного — свободи. Ми бажаємо жити, як жили завжди, володіти, чим володіли, і не хочемо гнути спини перед чужоземним володарем, неважливо, добрим чи злим.

1892 | 01 | СІЧЕНЬ | 03 січня 1892 року. Народився Дж. Р. Р. Толкін.