Франц Петер ШУБЕРТ
/Franz SCHUBERT/
(1797 - 19.11.1828),
австрійський композитор.

Народився Шуберт в передмісті Відня в багатодітній сім'ї. Ще в дитинстві Франц Шуберт проявив велике захоплення музикою: він грав на скрипці, фортепіано з раннього віку. У 11 років він вступив до придворної капели, де став навчатися теорії, а також грі на інших інструментах. Перші твори Шуберта були написані в 1814 році. Пісенна музика Шуберта була продовженням стилю Бетховена. Першу популярність композитор Шуберт відчув в 1816 році після написання балади «Лісовий цар». Подальша творчість Шуберта ще більш розкрила його мелодійний талант. Особливо відзначені пісні, симфонії Шуберта зі збірок «Прекрасна мірошничка», «Зимовий шлях». Протягом всього життя творчість Шуберта була дуже продуктивним. Великий композитор написав близько 600 композицій. Вальси Шуберта складають велику частку серед 400 танців, написаних для гри на фортепіано в 4 руки. Не дивлячись на це, майже все життя Франца Шуберта переслідувала нестача коштів. Помер Шуберт 19 листопада 1828 на 32 році життя від тифу.

1797 | 01 | СІЧЕНЬ | 31 січня 1797 року. Народився Франц Петер ШУБЕРТ.

«Серенада» Шуберта зі збірки «Лебедина пісня», а також пісні «Притулок», «Біля моря» здобули світову популярність. Деякі твори, наприклад, незакінчена симфонія Шуберта (сі мінор), велика симфонія та інші, є продовженням музики Бетховена.

Після Шуберта залишилася маса невиданих рукописів (шість мес, сім симфоній, п'ятнадцять опер та інше). Деякі менші за розміром твори були опубліковані відразу після смерті композитора, але рукописи великих праць, мало відомих публіці, залишалися в книжкових шафах і ящиках родичів, друзів і видавців Шуберта. Навіть найближчі до нього люди не знали все, що він написав, і протягом довгих років його визнавали в основному лише як короля пісні. У 1838 році Роберт Шуман, відвідуючи Відня, знайшов запилений рукопис «Великої симфонії» Шуберта і взяв її з собою в Лейпциг, де твір виконав Фелікс Мендельсон. Найбільший внесок у розвідку та відкриття творів Шуберта зробили Джордж Гроув і Артур Салліван, які відвідали Відень восени 1867. Їм вдалося знайти сім симфоній, музику супроводу з п'єси «Розамунда», кілька мес і опер, дещо з камерної музики і велика кількість різноманітних фрагментів і пісень. Ці відкриття привели до значного збільшення інтересу до творчості Шуберта. Ференц Ліст з 1830 по 1870 роки транскрибував і аранжував значну кількість творів Шуберта, особливо пісень. Він говорив, що Шуберт «поетичніший з музикантів, які коли-небудь жили на світі». Для Антоніна Дворжака особливо цікавими були симфонії Шуберта, а Гектор Берліоз і Антон Брукнер визнавали вплив «Великий симфонії» на їх творчість. У 1897 році видавці Брайткопф і Гертель випустили критичне видання творів композитора, головним редактором якого був Йоганнес Брамс. Такі композитори XX століття, як Бенджамін Бріттен, Ріхард Штраус і Джордж Крам, були або наполегливими популяризаторами музики Шуберта, або робили алюзії на неї у власній музиці. Бріттен, який був прекрасним піаністом, акомпанував виконанню багатьох пісень Шуберта і часто грав його соло та дуети.

1797 | 01 | СІЧЕНЬ | 31 січня 1797 року. Народився Франц Петер ШУБЕРТ.