Головна / Історія в датах / ТЕМАТИКА / ЧОЛОВІКИ

1992 | 01 | СІЧЕНЬ | 29 січня 1992 року. Помер Уіллі ДІКСОН.
Уіллі ДІКСОН
/Willie DIXON/
(1.7.1915 - 1992),
блюзовий музикант, що зробив величезний вплив на розвиток рок-н-ролу.

Уіллі Діксон народився 1 липня 1915 на півдні США в місті Виксбург, штат Міссісіпі. У 1937р його сім'я переїхала в Чикаго, і через рік Уіллі Діксон став чемпіоном міста з боксу серед юніорів. Незабаром він захопився музикою і вступив до Чиказької консерваторії на відділення контрабаса. Діксон працював у студії Chess Records, виконуючи буквально будь-яку роботу, що доручається йому братами Чесс, головною з яких було акомпанувати музикантам на контрабасі, записувати їх і виробляти необхідні приготування для процесу звукозапису. Крім того, Діксон почав писати пісні, зокрема, для піаніста Eddie Boyd, записав кілька власних композицій в 1953.

Талант Діксона-виконавця засяяв в 1954, коли Мuddy Waters записав його знаменитий «Hoochie Coochie Man». Після цього послідувала низка шлягерів, які стали класикою. Співпраця з компанією Чесс перервалося в 1957, коли Уіллі спробував працювати в з фірмою Cobra Records. Протягом менш ніж 2 років існування Cobra Records Діксон працював з трьома гітаристами, що визначили стиль чиказького блюзу кінця 50-х - Otis Rush, Buddy Guy, Magic Sam. Вони створили так званий "west side sound".

Після розорення компанії «Кобра» Діксон повернувся до братів Чесс і пропрацював на них до кінця 60-х. У цей період він також залишив слід в історії жанру, виїжджаючи до Європи у складі так званого «Американського фолк-блюзового фестивалю». В 70-х Діксон жив уже як незалежний артист. Він записав кілька альбомів зі своїми піснями для різних незалежних компаній, регулярно концертував. Причому музику він записував у власній домашній студії в ортодоксальному чиказькому ключі. Помер Віллі Діксон 29 січня 1992.

Виконавська майстерність Уіллі Діксона приваблювала - і продовжує приваблювати - самих різних музикантів: починаючи з першої половини 60-х він регулярно записується і гастролює з такими відомими людьми, як Чак Беррі, По Діддлі, Рей Чарлз та інші. Уіллі Діксон аранжує композиції цих музикантів, пише музику на замовлення - досить сказати, що в різний час композиції Віллі Діксона ставали «золотим фондом» в репертуарі таких груп, як «Роллінг стоунз», «Дорз», «Лед Зеппелін», «Назарет» , «Статус кво» та багатьох інших.

Дискографія:

Willie's Blues - 1959

At The Village Gate - 1960

Blues Every Which Way - 1966

I Am The Blues - 1970

Catalyst - 1973

Willie Dixon's Peace? - 1973

Blues Every Which Way - 1981

Mighty Earthquake & Hurricane - 1983

Willie Dixon: Live (Backstage Access) - 1985

Hidden Charms - 1988

Ginger Ale Afternoon - 1989

The Original Wang Dang Doodle - 1995

Crying The Blues: Live in Concert - 1996

In Paris: Baby Please Come Home! - 1996

Good Advice - 1998

I Think I Got The Blues - 1998

What Happened To My Blues - 1998

Big Three Boogie - 2001

Big Boss Men - 2001

Категорії:

ЧОЛОВІКИ, СІЧЕНЬ (померли), СПОЛУЧЕНІ ШТАТИ (США), XX століття, МУЗИКАНТИ, співаки, гурти, композитори, музикознавці, критики

Схожі теми:

ДІКСОН, 29 січня, Уіллі ДІКСОН, січень 1992, блюз, музикант, рок-н-рол, блюзовий музикант, 1992

Розкажіть друзям:

comments powered by HyperComments

Пошук по сайту


Реклама