Акіо МОРІТА
/Akio MORITA/
(1921 - 3.10.1999),
японський бізнесмен, один із засновників корпорації «Соні».

Кілька поколінь його родини займалося виробництвом саку, але юнак вибрав інший шлях. Акіо Моріта народився 26 січня 1921 року в Нагої. Закінчивши школу, Акіо поступив на фізичний факультет Імператорського університету в Осаці. Після закінчення навчання в 1944 році отримав диплом. Через кілька місяців він отримав запрошення на роботу в містечко Екосука, в авіаційній дослідній лабораторії «Компанії точних інструментів Японії». Директор компанії Масару Ібука, переглядаючи списки випускників Університету, звернув увагу на Акіо Моріта, як на молодого і перспективного вченого. Співпраця з Моріта виявилося для нього дуже плідним: молодий фізик поступався Ібуці в досвідченості, зате був щедрий на ідеї. Справи «Компанії точних інструментів» йшли в гору.

1921 | 01 | СІЧЕНЬ | 26 січня 1921 року. Народився Акіо МОРІТА.

Історія корпорації Sony почалася в післявоєнному 1946 році в Токіо. Колишні колеги Масару Ібука і Акіо Моріта вирішили почати все спочатку і заснувати власну справу. Вони склали капітали і заснували фірму зі статутним капіталом в 375 доларів за тодішнім курсом. В 1958 році корпорація перемінила своє ім'я на «Соні». Моріта відповідав за фінансові питання й збут продукції фірми на світовому ринку. Практично з самого початку корпоративна політика Sony вдало поєднувала чисто японські риси - продуманість, вимогливість до себе і партнерам, наполегливість і неформальний підхід до справи - з традиціями західноєвропейського бізнесу - відкритістю, вільної внутрішньою структурою, системою бонусів і заохоченням ініціативи. У 1959 році Моріта займає пост віце-президента корпорації Sony, а в 1971 році стає президентом цієї, вже добре зарекомендувала себе корпорації. Акіо Моріта помер від пневмонії 3 жовтня 1999 в Токіо у віці 78 років.

Моріта був нагороджений Медаллю Альберта Британським Королівським Товариством Мистецтв у 1982 році - ставши першим японцем, що отримав це звання. Двома роками пізніше Моріта отримав престижний Національний Орден Почесного легіону, а в 1991 році був нагороджений Орденом Святого Скарбу Першого Ступеня від імператора Японії. Його перу належить книга спогадів «Зроблено в Японії».

1921 | 01 | СІЧЕНЬ | 26 січня 1921 року. Народився Акіо МОРІТА.