Едгар Аллан ПО
/Edgar Allan POE/
(1809 - 7.10.1849),
американський письменник, поет, літературний критик і редактор, є представником американського романтизму.

Майбутній письменник народився 19 січня 1809 У Бостоні в родині мандрівних акторів. Дуже рано став сиротою: в 1810 р зник батько Едгара, а ще через два роки померла мати. Хлопчика взяла на виховання родина торговця з Річмонда Дж. Аллана. В 1815-1820 рр. жив в Англії, де виховувався в закритому пансіоні. Після повернення в Америку вчився в коледжі. В 1826 він вступив до університету штату Віргінія, який через рік довелося кинути, так як прийомний батько навідріз відмовився оплачувати карткові борги пасинка. Втікши від позикодавців, По завербувався в армію, а в 1830 р став студентом військової академії у Вест-Пойнті. Однак тяготи військової служби виявилися непосильними для молодого поета, що опублікував до того часу перші збірки віршів. Залишивши все, він поїхав в Балтімор, де жила тітонька, і повністю присвятив себе літературній діяльності.

Писав оповідання, вірші, критичні статті, підробляв редактором. У 1835 р За запропонували очолити журнал «Південний літературний вісник». Покращення життя дозволило йому обзавестися сім'єю - в 1836 р він одружився на своїй 14-річною кузиною Вірджинією. Однак щастя тривало лише 11 років. Кончина дружини від сухот в 1847 р стала для По страшним потрясінням, від якого він вже не зміг оговтатися. Письменник впав у депресію, намагався покінчити з собою. Заглушаючи душевний біль, захопився спиртним. 3 жовтня 1849 його знаходять без свідомості на залізничних шляхах, а через чотири дні він помер, так і не прийшовши до тями...

1809 | 01 | СІЧЕНЬ | 19 січня 1809 року. Народився Едгар Аллан ПО.

Спадщину По становлять 48 віршів, близько 70 оповідань, дві повісті і кілька теоретико-літературних і філософських творів - всього чотири поетичних і п'ять прозових прижиттєвих збірок. Далеко не всі твори рівноцінні, тому що багато чого писалося відверто для заробітку. Проте вклад Е. По у розвиток американської і світової поезії і прози незаперечний і дуже вагомий. В есе "Основи вірша", "Філософія творчості", "Поетичний принцип" він теоретично розробив основи віршування. По стоїть біля витоків декількох жанрів: наукової фантастики («Повість про пригоди Артура Гордона Піма» 1838 г.); літератури жахів (двотомник «Гротески і арабески», 1840 г.); детектива («Вбивство на вулиці Морг», 1841 р .; «Золотий жук», 1843 г.). Цього письменника вважають неперевершеним майстром новели, яка під його пером могла бути і трагічною, і гумористичної, і «страшною», і фантастичною.

Цитати Е. А. По:

«І все, що я кохав — я кохав на самоті».

«З дитинства я не був таким, як інші. Не бачив так, як бачили усі».

«Нема самотності страшніше, ніж самотність у натовпі…»

«Ті, хто бачить сни наяву в ясний день, завжди йдуть набагато далі ніж ті, хто бачить сни тільки засинаючи ночами».

«Ми відчуваємо, всупереч здоровому глузду, постійну спокусу порушити закон лише тому що це заборонено».

«Це велике нещастя, не мати можливості бути одному».

«Я душевнохворий, але з важкими нападами душевного здоров'я».

«Сни — смерті клаптики… О, як вони мені ненависні!»

1809 | 01 | СІЧЕНЬ | 19 січня 1809 року. Народився Едгар Аллан ПО.