Кевін КОСТНЕР
/Kevin COSTNER/
(1955),
американський актор, продюсер, режисер.

Кевін Майкл Костнер народився в Лінвуді, штат Каліфорнія. Закончивши школу, Костнер поступив в Каліфорнійський Державний Універстітет в Фулертоні на відділення маркетингу та фінансів, де ще будучи на першому курсі приєднався до університетської театральної студії і незабаром зрозумів, що "підсів" на театральні постановки. Закінчивши з відзнакою університет, Кевін незабаром одружився на подружці дитинства - Сінді Сільве. Однак він розумів, що обрана ним професія - далеко не те, про що він мріяв. Він хотів стати актором, але не міг підвести батька, який сподівався, що його сини матимуть нормальну роботу, стабільний заробіток і світле майбутнє. Костнер вступив в «Товариство акторів», де почав з вивчення основ акторської професії, потім спробував свої сили в режисурі, очоливши одну з театральних студій в Лос-Анджелесі. Так минуло шість років, протягом яких Костнер не переставав вчитися новій професії.

Однак справжня акторська біографія Кевіна Костнера почалася в 1974 році з участі у фільмі «Сіззл Біч» режисера Річарда Бреннера. Втім, дебют пройшов непоміченим, та й роль у актора була вельми і вельми другорядною. Широкой публіці ім'я Кевіна Костнера стає відомо лише в 1985 році після виходу на екран фільму «Сильверадо». У себе на батьківщині Костнер став широко відомий після виходу на екрани стрічки «Даремський бик» (1987) режисера Рода Шелтона, психологічної драми, де актор втілив складний і суперечливий характер свого героя - бейсболіста... Очевидно, що в даний час Костнер знаходиться далеко не на піку своєї кар'єри, проте його наполегливі спроби повернути собі колишню популярність заслуговують усіляких похвал - можливо, коли-небудь, йому це і вдасться ...

18 січня 1955 року. Народився Кевін КОСТНЕР.

Справжню славу Кевіну приніс його режисерський дебют - «Танець з вовками» (1990), фільм, який, на думку критиків, «мав буквально все для провалу», але який став гордістю національного кіно і був удостоєний одразу семи «Оскарів», в тому числі і за режисуру. У цій тригодинній стрічці, напрочуд красиво знятій в традиційному для Америки жанрі вестерну, режисер оспівував красу своєї батьківщини. Фільм, повний любові, співчуття і поезії, приніс своєму авторові світову популярність, і Кевін Костнер впевнено ступив в ранг зірки першого классу. Спродюсований ним же «Охоронець», де в якості його партнерки виступила Уітні Х'юстон - фільм став касовим хітом року, а саундтрек і заголовна пісня «And I will always love you» надовго зайняли перші місця музичних чартів і став найбільш продаваним саундтреком в історії кіно. На жаль, далі кар'єра і особисте життя Костнера складалася далеко не найвдалішим чином - в 1994 році він розлучився з Сінді Сілвою - до того часу вони прожили разом цілих 16 років і ростили сина і двох дочок.

Премії та нагороди

ОСКАР
Переможець в категоріях:
кращий режисер
1991 - Танці з вовками / Dances with wolves /
Номінований в категоріях:
кращий актор
1991 - Танці з вовками / Dances with wolves /

ЗОЛОТИЙ ГЛОБУС
Переможець в категоріях:
Краща режисерська робота
1991 - Танці з вовками / Dances with wolves /
Номінований в категоріях:
Кращий актор (комедія / мюзикл)
1997 - Бляшаний кубок / Tin cup /

Берлінський кінофестиваль
Переможець в категоріях:
Спеціальна премія за творчість
1991 - Танці з вовками / Dances with wolves /

18 січня 1955 року. Народився Кевін КОСТНЕР.