Відкриті рентгенівські промені

Рентгенівські промені відкрив в 1895 році німець Вільгельм Рентген. Наприкінці 19 століття вчені займалися дослідженням газового розряду при малому тиску. При цьому в газорозрядній трубці створювалися потоки електронів, що рухаються з великою швидкістю. Дослідженням цих променів зайнявся і В.Рентген. Він зауважив, що якщо помістити поряд з газорозрядної трубкою фотопластинку, то вона буде засвічена, навіть якщо її загорнути в чорний папір. Продовжуючи ставити досліди, Рентген обернув газорозрядну трубку папером змоченим в розчині платіносінеродістого барію. Папір засвітився. Рентген був цікавий, і між папером і трубкою помістив свою руку, в надії, напевно, на те, що і вона почне світитися, але цього не сталося. Зате на екрані залишилися видно темні тіні кісток на тлі більш світлих обрисів кисті руки. Рентген припустив, що це якесь невідоме випромінювання, яке володіє дуже сильним проникаючим ефектом.

5 січня 1895 року. Відкриті рентгенівські промені

Своє відкриття він описав у рукописі «Про новий вигляді променів», яку відправив у Вюрцбургське фізико-медичне товариство. Відкриття рентгенівських променів потрясло весь світ. Фізики з захопленням прийняли відкриття Рентгена і назвали в його честь нові промені рентгенівськими. Сам Рентген спокійно поставився до свого відкриття.

Уже через рік після відкриття рентгенівські промені стали використовувати для діагностики переломів. Але можливості променів виявилися значно ширше. У медицині була утворена нова область - рентгенологія. Сучасна медична техніка за допомогою рентгенівського випромінювання досліджує будь-які внутрішні органи. У наш час рентгенівські промені застосовують в різних областях науки і техніки. З їх допомогою мистецтвознавці можуть точно визначати справжність картин, відрізняти дорогоцінні камені від підробок, а митникам стало легше затримувати контрабандистів.

5 січня 1895 року. Відкриті рентгенівські промені