Вперше виконаний Марш Мендельсона, що пролунав на весіллі англійської принцеси Вікторії з кронпринцем Пруссії Фрідріхом, після чого став популярним, як весільний марш.

Якоб Людвіг Фелікс Мендельсон-Бартольді народився в Гамбурзі 3 лютого 1809р. Його дід, філософ Мозес Мендельсон, отримав визнання всупереч антиєврейських забобонам в Німеччині тієї епохи. Батько композитора, Абрахам Мендельсон, був банкіром; він і його дружина Лія прийняли християнство, і їхні діти були хрещені під прізвищем Мендельсон-Бартольді. Фелікс був другою дитиною в сім'ї; його старша сестра Фанні була обдарованим музикантом. Мендельсон успішно виступав як піаніст і надбав деякий диригентський досвід. Четверта опера Мендельсона «Весілля Камачо» була поставлена в Берліні в 1827; успіх вона мала посередній порівняно з тими захопленими похвалами, до яких автор звик з дитинства, і Мендельсон важко переживав нападки критики. Помер Мендельсон в Лейпцигу 4 листопада 1847.

1858 | 01 | СІЧЕНЬ | 25 січня 1858 року. Вперше виконаний Марш Мендельсона.

А знаменитий марш Мендельсона вперше прозвучав на весіллі деяких Дороті Кері та Тома Деніела в крихітному містечку Тівертон 2 червня 1847, в провінційній церкві Св. Петра. Однак широку популярність і суспільне визнання він отримав лише 25 січня 1858, коли був виконаний на церемонії одруження кронпринца Пруссії Фрідріха Вільгельма IV і англійської принцеси Вікторії Адельгейд, старшої дочки королеви Вікторії. Їй тоді було всього 14 років і вона, велика любителька музики, самостійно вибрала музичний супровід для весілля. Вікторія вирішила, що на церемонії її одруження повинні звучати дві композиції: перша - під яку наречену ведуть до вівтаря – «Весільний хор» з опери Вагнера «Лоенгрін», а друга - під яку новоспечене подружжя виходить з церкви - марш з симфонічної поеми «Сон в літню ніч» Мендельсона. З тих пір бравурний і радісний марш Мендельсона відразу і назавжди утвердився в якості весільного.

Цікаві факти:

У 1877 році імператор Олександр Другий проводжав війська на Російсько-турецьку війну. Подивившись на солдатів лейб-гвардії Козачого полку, він вигукнув: «На війну йдуть, як на весілля!». Після цього він офіційно призначив маршем цього полку весільний марш Мендельсона.

Свій знаменитий весільний марш, включений у увертюру до комедії «Сон в літню ніч», Мендельсон написав у 17 років. Проте «згодилося» йому це твір значно пізніше.

Композитор Ріхард Вагнер, який вважався ворогом Мендельсона, назвав його марш «солоденьким деренчанням без всякої глибини».

Орган, на якому Мендельсон виконував свій марш, розташований в церкві Святої Анни в Тоттенхемі (район Лондона).

На честь цього музичного твору написані навіть книги! Так, англійська письменниця Мортімер Керол створила роман, який так і назвала - «Марш Мендельсона».

25 січня 1858 року. Вперше виконаний Марш Мендельсона.