Перша в історії згадка про лотерею, що відбулася в Англії

Історія виникнення лотереї веде до стародавніх витоків людської цивілізації. Згідно з однією з найпоширеніших версій, лотерея бере свої витоки із Стародавньої Греції. За легендою, грецькі воїни по одному витягали маленькі камені з золотого шолома, які надавали можливість битися з Зевсом.

11 січня 1559 року. Перша в історії згадка про лотерею, що відбулася в Англії

В Англії початок проведення лотерей пов'язано з ім'ям королеви Єлизавети I, коли в 1559 році, в перший рік її правління була проведена перша лотерея, щоб виправити фінансове становище країни. Пропозиція молодої королеви Єлизавети виявилося вельми вдалим ходом. Було продано близько 40 тисяч лотерейних квитків, переможців яких очікувало винагорода у вигляді гобелена, золота і грошей. Зібрані кошти були використані на відновлення і реконструкцію портів, а також на інші суспільні потреби. І треба віддати належне тому факту, що за 2 з гаком століття на «лотерейні» гроші були побудовані знаменитий Британський музей, Лондонський акведук, кілька мостів та інші важливі об'єкти архітектури.

Цікаві факти про лотерею:

Італійське слово «Lotto» перекладається українською мовою як «доля». Лінгвісти вважають, що слово «лотерея» походить від франкського слова «hlot», яке дослівно перекладається, як «жереб». Пізніше це слово трансформувалося в англійське слово «lot», яке перекладається, як «доля».

Лотерея є однією з найпопулярніших азартних ігор в світі. Якщо вірити статистиці, близько 55% жителів нашої планети регулярно купує лотерейні квитки.

Найазартнішими любителями лотерей є американці. Щорічно на території США продається квитків на 30 мільярдів доларів.

Джоан Гинтер - найщасливіший гравець в лотерею в світі. За 15 років вона чотири рази зривала джек-поти в лотерею. Загальна сума її виграшів склала 20,4 мільйона доларів. Цікаво, що Джоан - професор математики в Стенфордському університеті. Її спеціалізацією є статистика, тому її виграші явно невипадкові. Правда, довести цього організатори лотерей так і не змогли.

Схожий випадок був у Сербії, де, використовуючи свої математичні таланти, місцевий програміст Предраг Бечіріч виграв 7 квартир і 120 автомобілів. Але, на відміну від Джоан Гинтер, він був спійманий на шахрайстві і позбувся всіх виграшів.

1559 | 01 | СІЧЕНЬ | 11 січня 1559 року. Перша в історії згадка про лотерею, що відбулася в Англії