У Лондоні відкрився рух першої системи метро у світі

Лондон - батьківщина метро як виду транспорту, а Лондонське метро - найстаріша в світі підземна міська залізниця. У 1863 році була відкрита перша лінія - фірмою «Metropolitan Railway» була побудована гілка так званої позавуличної залізничної дороги. Назва цієї лінії перетворилося в багатьох мовах світу в загальне слово «метрополітен», що позначає міську систему позавуличного рейкового транспорту. Самі ж англійці називають метро в цілому «підземкою» (Underground), а ділянки глибокого закладення «трубою» (Tube). Залізнична лінія метрополітену призначалася для пересування потягів з паровою тягою. Потяги працювали на вугіллі. Кіптява від вугілля доставляла мало задоволення, роблячи пасажирів чорними. І все ж новий вид транспорту користувався великою популярністю.

10 січня 1863 року. У Лондоні відкрився рух першої системи метро у світі

Відразу ж після відкриття першої черги Лондонське метро стало бурхливо розвиватися. У 1864 році лінія Метрополітену була продовжена до Хаммерсміта (цей відрізок згодом став частиною лінії Хаммерсміі енд сіті). У 1868 році почався рух до Південного Кенсінгтона. Крім того, в 1868 була побудована гілка від Бейкер-Стріт до Суїсс-Котедж, яка до 1889 року була поетапно продовжена до Чесхема. В результаті такої метробудівної «лихоманки» до 1900 року, коли відкрилася перша лінія метро в Парижі, Лондон уже мав розгалужену мережу ліній. До 1933 року лінії будувалися і експлуатувалися приватними компаніями. У 1933 році всі лінії, окрім Ватерлоо енд Сіті, були націоналізовані і стали частиною державної компанії «Лондон Тренспорт». Крихітна лінія Ватерлоо енд Сіті залишалася в приватних руках до 1994 року. У 2001 заплановано розділити Лондонське метро як власність на три незалежні компанії і приватизувати їх.

Цікаві факти:

Довжина лінії метрополітену становила 3,6 км. На всьому протязі лінії знаходилося сім станцій.

В день відкриття лінії 10 січня 1863 метрополітеном із задоволенням скористалися майже тридцять тисяч жителів британської столиці.

Лондонське метро є одним з найбільших в світі. Весь метрополітен розділений на тарифні зони, всього їх шість. Залежно від кількості пересічених зон, варіюється і вартість квитка.

Лондонське метро сьогодні перевозить близько мільярда пасажирів на рік, а довжина шляхів перевищує 250 миль (близько 410 кілометрів).

Підземка з'єднується з різними залізничними службами і розвозить пасажирів в довколишні райони.

До системи Лондонського метро відноситься і безпілотне «Легке метро», яке доставляє пасажирів через Темзу і сусідні райони.

10 січня 1863 року. У Лондоні відкрився рух першої системи метро у світі