Джеймс МАРШАЛЛ виявив золотий самородок у Каліфорнії.
Це відкриття привело до того, що на наступний рік вся Америка була охоплена «золотою лихоманкою».

Золота лихоманка - це масовий наплив старателів і видобувачів золота в щойно відкриті родовища. Велика кількість людей розбивають табори на місці видобутку і легкими методами добувають цінний метал. Через кілька років робота старателів припиняється, їх змінюють кампанії, які мають можливість добувати золото механічним шляхом. Каліфорнійська золота лихоманка почалася на початку 1848 року поблизу лісопилки Саттера.

24 січня 1848 року. Джеймс МАРШАЛЛ виявив золотий самородок у Каліфорнії.

Лісопилка Саттера - водяний млин-лісопилка, що належала в XIX столітті каліфорнійському першопрохідникові і підприємцю Джону Саттеру. Вона знаходилась в невеликому місті Колома на річці Американ-Рівер. 24 січня 1848 Джеймс В. Маршалл, який працював на Джона Саттера, виявив шматочки золота у водяному колесі на річці Рашен-Рівер. Він відніс знахідку Саттеру, і вдвох вони ретельно перевірили метал, підтвердивши здогад про те, що це було золото. Саттер був вельми стурбований і хотів, щоб ця інформація залишалася в таємниці, оскільки боявся, що його сільськогосподарський бізнес постраждає в разі початку масових пошуків золота. Однак незабаром поповзли чутки, які підтвердилися в березні 1848 видавцем газети і торговцем Семюелем Бреннаном з Сан-Франциско. Після цього безліч каліфорнійських сімей, які займалися раніше фермерством, вирішили відправитися на пошуки золота, ставши першими старателями.

Стефан Цвейг у нарисі «Відкриття Ельдорадо» описує цю історію: «Несподівано до Зутер (Саттер - виходець з Німеччини, тому часто його називають на німецький манер Зутер) зв’являється Джеймс Маршалл, його тесля. Нестямний від хвилювання він вривається в будинок, - він повинен повідомити щось дуже важливе. Зутер здивований: тільки вчора він послав Маршалла на свою ферму в Колому, де будується нова лісопилка, і ось він повернувся без дозволу, стоїть перед господарем, не в силах вгамувати тремтіння, штовхає його в кімнату, замикає двері і витягує з кишені повну жменю піску - у ній блищать жовті зерна. Вчора, копаючи землю, він побачив ці дивні шматочки металу і вирішив, що це золото, але всі інші підняли його на сміх. Зутер відразу насторожується, бере пісок, промиває його; так, це золото, і він завтра ж відправиться з Маршаллом на ферму. А тесля - перша жертва лихоманки, яка охопить незабаром весь світ, - не дочекався ранку і вночі, під дощем, рушив назад. На другий день полковник Зутер вже в Коломі. Канал загатили, стали досліджувати пісок. Досить наповнити решето, злегка потрясти його, і блискучі крупинки золота залишаються на чорній сітці. Зутер кличе небагатьох європейців, що були з ним та бере з них слово мовчати, поки не буде побудована лісопилка».

24 січня 1848 року. Джеймс МАРШАЛЛ виявив золотий самородок у Каліфорнії.