1982 | 08 | СЕРПЕНЬ | 26 серпня 1982 року. Померла Ганна ГЕРМАН. Ганна ГЕРМАН
/Anna GERMAN/
(14.2.1936 - 1982),
польська співачка.

Співачка народилася в Радянському Союзі, і її рідна мова російська. Її далекі предки, переселенці з Голландії, опинилися в Росії в середині XVII століття. Прапрадід Ганни по батьківській лінії, що сорок років прожив на хуторі на півдні України, якось відправився в Середню Азію, де і оселився назавжди. Там, у маленькому містечку Ургенчі, і народилася Ганна. Її батько згинув у сталінських таборах, вітчим, офіцер першої польської дивізії імені Тадеуша Костюшко, загинув у бою під Леніно, піднімаючи в атаку солдатів. Мати, не вірячи в його загибель і сподіваючись на чудо, переїхала на батьківщину чоловіка, у Польщу.

Школа, геологічний факультет Вроцлавского університету, студентський театр «Каламбур», Вроцлавська естрада. Перший успіх прийшов до неї на 3-му Сопотськом фестивалі, потім був тріумф на другому фестивалі польської пісні в Ополі з піснею «Танцююча Евридика». Перші виступи в Москві, де їй запропонували записати першу платівку, знову Сопот, гастролі в США, виступ у паризькій «Олімпії» разом з Далідою. В 1967 році Герман скоряє Італію: спочатку на фестивалі в Сан-Ремо в одній компанії з Доменіко МОДУНЬО, ДАЛІДОЙ, СОННІ і ШЕР, Клаудіо ВІЛЛА, пізніше на фестивалі неаполітанської пісні в Сорренто.

І отут доля наносить їй страшний удар: в автокатастрофі вона одержує складні переломи хребта, обох ніг, лівої руки, струс мозку. 12 днів Ганна не опритомнює, потім важкі операції, все її тіло заковане в гіпс. Лише до 1970 року вона починає ходити по квартирі, ще нетвердо тримаючись на ногах. Навесні 1972 року Герман відновляє концертні поїздки. Восени вона приїжджає в Москву і записує пісню А. ПАХМУТОВОЇ і Н. ДОБРОНРАВОВА «Надія», що після того, що після трансляції по радіо, відразу ж стає улюбленою піснею радянських глядачів і яку Ганна завжди виконує наприкінці своєї програми.

У Польщі в неї немає свого автора, а в СРСР їй пропонують свої нові пісні В. ШАЇНСЬКИЙ, О. ФЕЛЬЦМАН, В. ДОБРИНІН, Е. ПТІЧКІН, А. БАБДЖАНЯН, Я. ФРЕНКЕЛЬ і багато інших композиторів. У СРСР Ганна Герман стає однією із найбільш популярних співачок. Але їй все частіше стає погано, терзає нестерпний біль, самолікування приносить лише тимчасові результати, а коли лікарі нарешті наполяжуть на хірургічному втручанні, виявиться, що вже пізно.