Глава медельїнського наркокартеля Пабло Еміліо ЕСКОБАР ГАВІРІА здався колумбійській владі.
Перше зіткнення із законом Пабло Ескобар мав ще у вересні 1974 року, коли його піймали на місці злочину при спробі викрадення автомашини, але справа була зам'ята. В 1976 році його затримали при спробі контрабандного вивозу 39 кг кокаїну.

Через кілька років офіцер, що його заарештував та суддя, що видав ордер на арешт, були вбиті за наказом Ескобара. Лихі карні пригоди не перешкодили Ескобару стати депутатом від правлячої Ліберальної партії, спорудити в рідному місті житлові квартали для бідноти, басейни і тенісні корти та навіть... центр реабілітації підлітків-наркоманів.

В 1984 році кокаїновий король був змушений піти в підпілля після того, як був виписаний ордер на його арешт за обвинуваченням в організації вбивства міністра юстиції Родріго Лари Бонільї. Протистояння із владою після вбивства кандидата на пост президента Луїса Карлоса Галана перетворилося в тотальну війну з вибухами, масовими розправами та "індивідуальними" убивствами.

За неповних два роки були вбиті 520 співробітників поліції, а загальне число жертв досягло тисячі чоловік. У результаті рішучих дій влади за допомогою фахівців з керування по боротьбі з поширенням наркотиків США були знищені півтори сотні баз бойовиків, таємних лабораторій і аеродромів у сельві, узяті в полон або вбиті десятки контрабандистів середньої й вищої ланок.

Злочинець, що здався, зі слізьми на очах зачитав перед телекамерами заяву, у якій обґрунтував своє рішення "прагненням до блага Колумбії й прихильністю до дотримання прав людини". Президент Колумбії з радощів оголосив про кінець наркотерроризма в країні.

Ескобар, чиє багатство становило від 3 до 6 млрд. доларів, небагато відпочивши в комфортабельній в'язниці, незабаром утік і був застрелений 2 грудня 1993 року під час чергового полювання на наркобаронів.