Джером Девід Селінджер
/J(erome) D(avid) Salinger/
(1919),
американський письменник, класик літератури США ХХст., найбільш відомий як автор роману «Над прірвою у житі».

Селінджер народився 1 січня 1919 року в Нью-Йорку, на Манхеттені, в сім’ї єврея та ірландки. В 1936 році закінчує військове училище в м Веллі-Фордж, штат Пенсільванія. Саме тут відбувся його письменницький дебют: Джером написав три строфи для шкільного гімну, який, до речі, виконують до сьогодні. Письменницька кар’єра розпочалась з публікації коротких оповідань в нью-йоркських журналах. В період другої світової війни приймав участь в військових діях американських військ в Європі починаючи з висадки в Нормандії. 16 червня 1951 року Селінджер видав свій єдиний роман «Над прірвою у житі» (також відомий як «Ловець у житі»). Після того як роман завоював неймовірну популярність письменник починає вести життя самітника, відмовляється давати інтерв’ю. В останні роки життя Селінджер практично не контактує з зовнішнім світом, займається різноманітними духовними практиками, такими як індуїзм, його, буддизм в своєму особняку в містечку Корниш, штат Нью-Хемпшир, де і помер 28 січня 2010 року.

01 січня 1919 року. Народився Джером Девід Селінджер.

Роман «Над прірвою у житі» зустрів позитивні відгуки і критиків і читачів. І по сьогоднішній день він залишається популярним серед старшокласників та студентів, які знаходять щось близьке в поглядах та поведінці головного героя. Варто зазначити, що кожне покоління американців по-своєму трактувало роман – від нігілізму і до утвердження гуманістичних ідеалів.

Цитати з роману «Над прірвою у житі»:

« Вічно я говорю «дуже приємно з вами познайомитися», коли мені анітрохи не приємно. Але якщо хочеш жити з людьми, доводиться говорити всяке ».

« Коли настрій поганий, чи не все одно, що там за віконцем».

«Коли людина померла, то це ще не означає, що її не можна любити, чорт забирай!.. Особливо, коли ця людина була в тисячу разів краща за тих, котрі живуть».

1919 | 01 | СІЧЕНЬ | 01 січня 1919 року. Народився Джером Девід Селінджер.