1894 | 06 | ЧЕРВЕНЬ | 23 червня 1894 року. Народився ЕДУАРД VІІІ. ЕДУАРД VІІІ
/EDWARD VІІІ/
(1894 - 28.5.1972),
король Англії з 20 січня по 10 грудня 1936 р., коли він відмовився від трону (перший і єдиний випадок добровільного зречення в історії Англії!). Його ім'я невіддільно від імені місіс СІМПСОН, у дівоцтві - Уоліс УОРФІЛД, що виросла в небагатій родині в Балтіморі. Едуард звернув увагу на молоду елегантну американку, що з'явилася в столичному товаристві, коли вона вдруге вийшла заміж за англійського ділка Ернеста Сімпсона.

Едуард мав потребу в жіночій увазі, і місіс Сімпсон прив'язала його до себе насамперед із цієї причини. Вона до того ж першою серед його коханих почала цікавитися його справами. У січні 1936 року принц Уельский став Едуардом VІІІ. На той час він і місіс Сімпсон були вже фактично подружжям. І не приховували цього. Прем'єр-міністр Болдуїн довів до відома короля, що його одруження на цій жінці приведе до конституційної кризи. У випадку відмови Едуарда піти назустріч уряду він змушений буде піти у відставку.

Едуард спробував схилити країну на свою сторону: став готовити виступ по радіо з викладом чисто людських мотивів, якими керувався. Уряд наклав категоричну заборону й на цей крок. Тоді 10 грудня 1936 року Едуард VІІІ підписав 15 документів, відрікаючись від престолу. У червні того ж року у Франції відбулося одруження закоханих. За Едуардом був збережений титул королівської високості. Ні Георг VІ, ні Єлизавета ІІ мати щось спільне із дружиною Едуарда не побажали.