1872 | 03 | БЕРЕЗЕНЬ | 31 березня 1872 року. Народилась Олександра Михайлівна КОЛЛОНТАЙ. Олександра Михайлівна КОЛЛОНТАЙ
(1872 - 9.3.1952),
революціонерка, терористка, прибічниця "вільного" кохання і навіть дипломат.

"... після революції Дибенко очолив Центробалт - організацію, що очолила червоний флот. Тут доля звела його з полум'яною революціонеркою, генеральською дочкою Олександрою КОЛЛОНТАЙ, однією з перших красунь Європи. Революційну баришню невтримно тягнуло на флот, в спорожнілі адміральські каюти, в матроські кубрики. Саша Коллонтай закликала до світової революції і до вільного кохання. ЇЇ пристрасний заклик не лишився без відповіді, її появу на кораблях моряки завжди чекали з нетерпінням. ЇЇ поява завжди була святом для матросів.

Ніч заколоту - зоряний час Дибенко. Він - у складі першого Радянського уряду. Тут і його подруга Олександра Коллонтай. Вона також член Радянського уряду, народний комісар державного нагляду. Все як в казці. Він і вона. Обидвоє в уряді. Записом шлюбу Павла Дибенко і Олександри Коллонтай почато першу книгу актів громадського стану батьківщини світового пролетаріату. Та перший шлюб комом. Надто кожен з них цінував принади вільного кохання. Цим шлюбом почались радянські шлюби. Їх розлученням почались радянські розлучення. Не час для шлюбів. Революція!"

(В.Суворов "Очищення").