1898 | 02 | ЛЮТИЙ | 15 лютого 1898 року. Загибель американського броненосця «Мен» у Гавані. Загибель американського броненосця «Мен» у Гавані.
Наприкінці січня 1898 року він прибув у Гавану з для захисту американських інтересів на Кубі, де відбувалося національно-визвольне повстання проти Іспанії. Ранком 15 лютого корабель, що стояв у гавані, затрясли два потужних вибухи, і в 9 годин 40 хвилин він затонув, забравши життя 260 моряків.

Точна причина вибухів так і не була встановлена, але інцидент був використаний жовтою пресою для обвинувачення в трагедії іспанської влади. Конгрес визнав незалежність Куби, зажадав вивести з острова іспанські війська й уповноважив президента використати збройні сили. У відповідь на оголошення американцями блокади Куби Іспанія оголосила війну США.

Її результати для іспанців виявилися сумними, а США в ході війни анексували Гавайську республіку, окупували Пуерто-Рико, висадилися на Кубі, одержали від Іспанії Філіппіни, отримавши в підсумку цілу колоніальну імперію з населенням 8,5 мільйона чоловік.