1884 | 02 | ЛЮТИЙ | 12 лютого 1884 року. Народився Йохан ЛАЙДОНЕР. Йохан ЛАЙДОНЕР
(Іван Якович) /Johan LAIDONER/
(1884 - 13.3.1953),
естонський генерал, головнокомандуючий Силами оборони, голова Естонського олімпійського комітету. Закінчив Віленское військове училище й Академію Генштабу. У царській армії дослужився до звання підполковника, в 1-у світову війну був начальником штабу Кавказької гренадерської дивізії. За 16 років служби був нагороджений п'ятьма орденами й Георгіївською зброєю за хоробрість.

Після Жовтня 1917 року він начальник Естонської дивізії, на батьківщині призначається командуючим національної армії, багато в чому завдяки його успішному керівництву Естонія й Латвія очищають свою територію від німецьких частин. Був нагороджений всіма вищими орденами Естонії, військовими нагородами багатьох інших країн.

Придушивши зовнішнього й внутрішнього ворога, раптом зненацька опинився не при справах, тому в 1934 році разом з ПЯТСОМ здійснив державний переворот і зайняв перераховані вище пости.

Із установленням в 1940 році радянської влади йому пригадали все: і походи на Петроград разом з ЮДЕНИЧЕМ, і придушення виступів таллінських робітників, і переворот. За «контрреволюційну діяльність» його змістили з усіх постів, вивезли із дружиною із країни, але спочатку дали пенсію в 2000 рублів.

Коли почалася війна з Німеччиною, Лайдонер був арештований, кинутий у в'язницю й поневірявся по катівнях разом із дружиною аж до своєї смерті у Володимирській спеціальній в'язниці. Рік по тому його дружина Марта вийшла на волю й прожила ще 24 роки.