1752 | 01 | СІЧЕНЬ | 01 січня 1752 року. Народилась Бетсі РОСС. Бетсі РОСС
/Betsy ROSS/
(1752 — 30.1.1836),
американська кравчиня, яка, за легендою, пошила перший американський прапор.

Цікавим чином створення американського прапора перегукується з історією виникнення радянського герба. Там, якщо пам'ятаєте, вождю представили проект герба, і він рішуче закреслив на його зображенні меч.

А завдяки Бетсі у американців з'явились п'ятикутні зірки. В липні 1776 года її запросили на таємну нараду три члени Континентального Конгресу: майбутній перший президент США Джордж ВАШІНГТОН, крупний землевласник Роберт МОРРІС і полковник Джордж РОСС, дядько її покійного чоловіка. Збираючись за місяць оголосити незалежність держави, вони були стурбовані відсутністю прапора, який необхідно було терміново пошити.

Генерал Вашінгтон показав ій ескіз прапору, на якому були зображені шестикутні зірки. Фахівець завжди залишається фахівцем: постійно маючи при собі ножиці, вона наглядно продемонструвала, що п'ятикутні зірки набагато кращі, витинаючи їх одним рухом. Вражені її майстерністю, чоловіки не посміли заперечувати і доручили вишити прапор з врахуванням її пропозицій.

Бетсі пережила згодом ще двох чоловіків, а цю історію розповів у 1870 році її онук, якому на момент її смерті було 11 років. Хочте - вірте, хочте - ні. Самі американці сперечаються до сьогодні.