1663 | 03 | БЕРЕЗЕНЬ | 27 березня 1663 року. Народився Йоганн Андреас ЕЙЗЕНБАРТ. Йоганн Андреас ЕЙЗЕНБАРТ
/Johann Andreas EISENBARTH/
(1663 - 11.11.1727),
німецький лікар.

Це ще питання, чи можна так його називати, але в історію він увійшов як «доктор Ейзенбарт». Ніякого медичного фаху в нього не було, але лікуванням займалися дід і батько, він освоїв їхнє ремесло й став популярним подорожуючим хірургом. Не ручаюся за вірогідність зібраних відомостей, але виглядало це в такий спосіб. З ним (або ж він при них) робила переїзди комедійна трупа, що влаштовувала вистави на ринкових площах.

Гучна музика, кривляння акторів і сміх глядачів заглушали крики й стогони нещасних хворих, яких приймав Ейзенбарт. Він спеціалізувався на лікуванні катаракт, переломів і складних операцій, придумав ряд хірургічних інструментів. Чи був він шарлатаном, умілим коновалом або генієм-самоучкою, хто знає, але його приймали принци й королі.

Він одним з перших поставив на широку ногу торгівлю ліками, хоча й пишуть, що універсальним засобом, що він призначав, було лікування пивом після придбання ним пивоварного заводу. А десятки років після його смерті була написана популярна пісенька зі словами: «Я, доктор Ейзенбарт, сліпому допоможу ходити, кульгавому — бачити» і т.д.