0962 | 02 | ЛЮТИЙ | 02 лютого 962 року. Порочний юнак, що сидів на папському престолі під ім'ям ІОАНН XII і перетворив свою Порочний юнак, що сидів на папському престолі під ім'ям ІОАНН XII і перетворив свою резиденцію в публічний будинок, урочисто вручив у римській церкві Св. Петра імператорську корону німецькому королеві ОТТОНУ I.
Ця неділя вважається датою заснування Священної Римської імперії, що проіснувала вісім з половиною століть. Корона стала нагородою королеві за те, що він своїм військом допоміг Іоаннові XII повернути папські володіння й удержати владу в боротьбі з римською аристократією.

Сам папа приніс присягу вірності імператорові, але незабаром їй змінив і виступив проти Оттона, змусивши того на наступний рік знову повернутися в Рим. Цього разу імператор улаштував суд, пригадавши Іоаннові всі колишні гріхи, поставив папою ЛЬВА VIII, а з римлян взяв клятву ніколи не обирати папу без згоди імператора.

Але боротьба з папами лише починалася, кожному новому імператорові доводилося заново завойовувати Італію, але три століття потому вона була остаточно втрачена. Імперія пізніше стала зватися Священною Римською імперією німецьких націй і фактично розпалася на безліч (до 300) дрібних незалежних держав.