Ім'я давньогрецького походження, зменшувальне від Кір - "пан, владика". За іншим даними, від грецького слова, що означає "сонце".

Маленький Кирило дуже допитливий. Його цікавить буквально все: чому літають літаки, звідки беруться діти, навіщо цвірінчать горобці. Читати починає рано й швидко проковтує всі книги, наявні в будинку, іноді зовсім не розуміючи змісту. Має гарну пам'ять.

З дитинства засвоює правила гарного поводження, і в школі вчителі ставлять його в приклад іншим дітям. Від надмірної позитивності в Кирила можуть виявитися ознаки зазнайства, вона може стати егоїстом. Кирило дуже неохоче буде давати списувати домашні завдання своїм одноліткам. Прагне всюди бути першим - і в навчанні, і в іграх. Ставиться до людей з підвищеною самооцінкою. Любить похизуватися й постійно чекає похвали на свою адресу. У суперечці його в першу чергу цікавить можливість виявити свої знання й здібності, істина для нього на другому місці.

При виборі дружини думає про те, яке вона буде справляти враження на навколишніх. З ревнощами ставиться до знайомих дружини, сам, як правило, не зраджує. Надає допомогу по будинку, але тільки якщо його про це попросять. З тещею перебуває в неприязних відносинах.