Давньогерманського походження, означає: багата войовниця.

Ядя росте неспокійною хворобливою дитиною. Батьки намагаються прилучити її до спорту, але із цього, як правило, нічого не виходить. Та й відносини з батьками в дівчинки не із кращих, особливо важко знайти загальну мову їй з матір'ю. Проблем з навчанням у Ядвіги нема, вона наполеглива, уперта, трохи жорсткувата й у школі дружить переважно із хлопчиками. Прагнення до лідерства в неї помітно з дитинства. Ставши дорослою, вона теж намагається верховодити всіма. Їй важко догодити, можливо тому життя Ядвіги не посипане трояндами.

Її чомусь усюди підстерігають усілякі складності й невдачі. Заміж нерідко виходить двічі. Незважаючи на всі життєві негоди, Ядвіга - оптимістка й зрештою досягає положення в суспільстві. І домагається його винятково власною працею. Серед жінок із цим ім'ям багато віруючих.

Ядвіга товариська, дуже швидко сходиться з незнайомими людьми, хоча по натурі своій недовірлива, і не менш легко й швидко може обірвати всі відносини. Вона чуттєва й завжди оточена шанувальниками. Любить тривалі відрядження, захоплюється читанням, любить каву. Смачно готує, особливо смачно їй вдаються кондитерські вироби.