Давньоєврейського походження, означає: збільшення, прибуток.

У раннім дитинстві Йосип буває дратівливий. Цьому хлопчикові важко догодити: то каша не та, то іграшка не така, яку він бачив у вітрині магазина. До шкільного віку ця якість непомітно минає. З Йосипів виростають покладливі, добрі, серцеві люди, чуйні на будь-яке лихо, завжди готові прийти на допомогу тим, хто бідує. Вони гарні чоловіки й батьки. Причому звичайно в Йосипа буває не менш двох дітей, яких він дуже любить і про яких невпинно піклується до кінця своїх днів. Хоча багато Йосипів в першому шлюбі нещасні - їм чомусь попадаються дружини з поганим характером. Другий шлюб, як правило, вдалий.

Найчастіше Йосипи працюють у мистецтві й у торгівлі.

На старості років здобувають поліартрит.

У перекладі з давньоєврейської означає "Бог так помножить". У біблійний сказаннях відомий син патріарха Якова й Рахілі, якого брати із заздрості продали в Єгипет. Також ім'я Йосип носив заручений чоловік Пресвятої Діви Марії. Заступником іменинників є преподобний Йосип Волоцький. Він жив в XV столітті, навчався грамоті у Воздвиженському монастирі й був відомим полемістом.

Йосип Волоцький якийсь час був настоятелем обителі Пафнутія Боровського. Але через якийсь час залишив обитель і заснував знаменитий згодом Волоколамський монастир. Йосип Волоцький суворо викривав єретиків і вимагав їхньої страти. Також Йосип Волоцкий відомий як давньоруський книгар. Канонізований в XVI столітті.