Слово догречеського походження, тлумачення неясне, можливо означає "вибрана, світла".

Маленька Олена любить казки. Тримається дещо замкнуто, серед дітей тримається відокремлено, живе своїм внутрішнім світом. Дуже довірлива, але якщо хто скористається цією її якістю й обдурить її, то Олена неодмінно покарає ошуканця, виявивши при цьому неабияку винахідливість. Доброта Олени не носить активного характеру.

Вона може підібрати на вулиці бездомного щеняту, принести його додому, але якщо її батьки зажадають позбутися від цього "брудного чудовиська", не проявить твердості й підкориться. Легко захоплюється якою-небудь справою. Намагається в'язати, шити, вишивати.Їй подобається краса в речах. Уроки вчить час від часу, але, маючи гарну пам'ять, устигає по всіх предметах. Характером більше схожа на батька. Замолоду робить враження замкнутої й соромливої, але при більш близькому знайомстві можна побачити в ній життєрадісну, емоційну натуру з багатою фантазією. Найбільших успіхів Олена домагається в професіях, де потрібне вміння спілкуватися з людьми.

Любовне почуття найчастіше в Олени проявляється разом зі співчуттям і жалем до людини, що потребує допомоги. Навряд чи вийде заміж за багату людину, віддасть перевагу людині, яку пошкодує. Приносячись себе в жертву, Олена чекає й такого ж відношення до себе.

Вона чекає повної самовіддачі, болісно ставиться до того, що віднімає в неї чоловіка - друзів, роботи, захоплень. Поглинена своїми щиросердечними переживаннями, байдужа до побутових проблем, обходиться лише необхідним. У родині створює атмосферу миру й спокою. Домувальниця й турботлива мати.