Приблизно бере початок від латинського слова "ігнатус": незнаний, невідомий (ненароджений).

Гнат норовливий. На вид простий і нехитрий, він може спантеличити друга спробою шантажу, щоправда, поки ще безневинного. Трохи нахабнуватий. Учителі поважають його за начитаність і ерудицію. Товариші недолюблюють за жадібність і бажання всіма керувати. Це здатна людина й проявляє свої здатності у всіх областях.

Але працювати з натхненням не буде - тільки "від дзвінка до дзвінка", а якщо можливо, спробує звалити свою роботу на інших. Удома розводить різних рибок, папужок, хом'ячків, черепах, але часом не проти їх вигідно продати. Любить читати історичні романи. Від дітей вимагає беззаперечного підпорядкування, може й нам'яти шию неслухняній дитині. Осліплений пристрастю, Гнат цілком здатний удатися до насильства, а в стані ревнощів поводиться круто, незважаючи на обставини. Бурхливий темперамент і емоційність періодично переміняються замкнутістю й похмурістю, і тоді він годинниками може гарчати по незначній причині: наприклад, через непришитий ґудзик. Він влюбливий, але бурхливе почуття швидко гасне й верх бере розсудливість.

До розлучення, у всякому разі, доходить украй рідко, оскільки Гнат не любить кардинальних змін у своєму житті. Будучи лідером у сім'ї, нетерпимо ставиться до будь-яких спроб позбавити його цієї ролі. Разом з тим він не бачить нічого соромного в тім, щоб приготувати собі сніданок або погладити сорочку. П'є помірковано. Любить щільно поїсти. За його добрим стосунком до батьків дружини часто криються корисливі міркування.

Це ім'я переводиться з латині як "вогненний", а за іншою версією - "непороджений". Воно давалося дитині, щоб уберегти його від злих духів, тому що робило народження маляти непомітним для темних сил. Ігнатій повною мірою наділений рисами лідера й зазвичай говорить нечасто, але вагомо. Він здатний самостійно побудувати своє життя, високо піднятися по службовим сходам і захопити за собою людей.

Але йому не слід ставитися до всіх сторін життя з однаковою серйозністю, інакше він ризикує прославитись похмурим. Гнатові треба пам'ятати про те, що до життя потрібно ставитися з гумором. Святим заступником носіїв цього імені вважається Ігнатій Константинопольський, патріарх.

Особливо важкі в спілкуванні Гнати по батькові Олегович, Миколайович, Дмитрович, а також "зимовий" Гнат Борисович.