Походження неясне, можливо - від давньоруського слова "глиба" (брила) або "глоба" (жердина). За іншою версією ім'я Гліб має скандинавські корені (від древнегерманского Готліб), що у перекладі означає "захищений Богом".

З дитинства привертає увагу навколишніх своїм не по-дитячому серйозним і спокійним характером. Про нього часто говорять, що він виглядає доросліше свого віку, і це - через його неспішність і розважливість. З віком робить враження похмурого, хоча навколишні знають його як добродушну людину й відчувають до нього повага.

Якщо Гліб - керівник колективу, підлеглі будуть вважати, що їм повезло, оскільки Гліб не тільки строгий і об'єктивний, але також і доброзичливий. Авторитет Гліба не піддається сумніву, і все те, чого він домігся в житті, є результатом його праці. Конкретні справи він завжди ставить вище багатослівних обіцянок. Це цілком у його характері - на другий день після знайомства повести майбутню дружину під вінець. Гліб безроздільно довіряє дружині, така виняткова довіра робить його терплячим до можливих її недоліків. Якщо ж засумнівається у вірності дружини - не уникнути допитів і розслідувань. Але будинком Гліба, а заодно і ним самим керує дружина.

Гліб - майстер на всі руки. У його помешканні все стоїть на своїх місцях, він сам майструє полички, антресолі, без довгих прохань засклить балкон. Батьки дружини люблять Гліба. Для дітей він незамінна нянька, не вважає за встид і пелюшки випрати, і кашку зварити. Алкогольних напоїв майже не вживає.

Гліб діловитий і хазяйновитий, на людині з даним ім'ям лежить печатка серйозності й обґрунтованості. Гліб - відмінний будівельник, майстер на всі руки.

Це ім'я пасує Діві, Козерогові, Водолію, але не Рибам, Раку, Левові.