Ім'я походить від давньогрецького слова "алекс", що означає "захищати".

Це ім'я дасть синові спокійна й тиха жінка. Хоча із самого дитинства Олексій дуже прив'язаний до матері й багато в чому схожий на неї, однак відразу ж починає відчувати себе захисником матері, а в більше дійшлий вік може стати захисником і для інших жінок. Олексій воліє бути людиною справи й менше займатися розмовами. У дитинстві він звичайно не є заводилою, але його думка має часом вирішальне значення. Дорослий Олексій старанний у будь-якій справі, якою займається, і із задоволенням робить навіть кропітку роботу. Він завжди прагне до досконалості й домагається успіхів у будь-якій справі - виробництві, науці, спорті, бізнесі. Олексій не позбавлений честолюбства й завдяки цьому домагається гарного положення в суспільстві.

Олексій-індивідуальність із яскраво вираженими творчими здібностями й завдяки їм він може домогтися значних досягнень у живописі, літературі, театрі, завдяки своїй тонкій інтуїції Олексій може домогтися успіхів у точних науках.

У сім'ї Олексій спокійний, турботливий, працьовитий. Уступає в дрібницях дружині й тещі, але в серйозних питаннях все-таки намагається відстояти свою точку зору й переконати близьких у своїй правоті. У жінці особливо цінує акуратність і охайність. Через неохайний вигляд дружини не буде влаштовувати сцен, але дасть зрозуміти, що йому це неприємно.

Якщо дружина конфліктує з навколишніми, то Олексій намагається бути на її стороні й допомогти своєю порадою й участю. Олексій завжди вірний чоловік, а от дружина іноді може скористатися зайвою довірливістю Олексія.

На все життя Олексій зберігає щиру прихильність до своїх батьків. З любов'ю відноситься й до своїх дітей.