Чоловіче ім'я Рубен давно сприймається нами як кавказьке, в той час як коріння його відносяться до давньоєврейських традицій, а точніше, до біблійного імені Реувен (Реубен, Рувім, Рувін). Існує також версія, що Ім'я Рубен походить з латинської мови і означає "рубіновий". В даний час воно широко поширене у Вірменії та Грузії, але зрідка зустрічається і в європейських країнах.

Рубен – чоловік прямолінійний, цілеспрямований, не звик відступати від мети. Він дуже працьовитий і працездатний, в роботі не терпить недбалості і ліні навіть в близькому оточенні. У нього високорозвинений інтелект, що дозволяє нестандартно мислити, аналізувати події. Іноді задумливість робить його розсіяним.

Рубен росте слухняним, але непосидючим. Батькам варто віддати його в спортивну секцію, тоді енергійність хлопчика буде спрямована в мирне русло. Зі своїм характером він може досягти значних успіхів в обраному виді спорту, навіть вийти на професійний рівень. Працьовитий і має велику працездатність. Гостинний хазяїн, але ще більше любить ходити в гості сам і дарувати подарунки.

У сімейних відносинах Рубен намагається зберегти свою незалежність, через що не може створити повністю довірчі відносини з дружиною. Дуже любить дітей, не тільки своїх, але й чужих.