Йоганн Генсфляйш цур Ладен ЦУМ Гутенберг
/Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg/

(між 1397-1400 – 3.02.1468),
німецький і європейський першодрукар.

Народився в Майнці, змінив прізвище батька Генсфляйш на прізвище матері - Гутенберг. Після 1420 сім'я була вигнана з міста з політичних мотивів і влаштувалася в Страсбурзі. Невідомо, де Гутенберг навчався ремеслу, але вже в 1434 був визнаний майстром у Страсбурзі, у 1438 став компаньйоном Андреаса Дріц і братів Хейлманнов, Андреаса і Антона, погодившись навчити їх деяким «таємним мистецтвам», в тому числі мистецтву друкарства. Смерть Дріц в кінці того ж року послужила причиною судової тяганини, в ході якої два його брата вимагали визнати за ними компанйонські права покійного. Тяганина вирішилася на користь Гутенберга, і він залишився працювати в Страсбурзі. У 1448 повернувся в рідний Майнц, де уклав угоду про «виготовлення книг» з Іоганном Фустом (або Фаустом), золотих справ майстром. Фуст взявся виплачувати йому щорічно 300 гульденів.

Гутенберг звертався за грошима ще кілька разів, і в 1455 Фуст зажадав повернення своїх вкладень. Гутенберг не бажав або не міг повернути необхідну суму, і хоча рішення суду до нас не дійшли, швидше за все, він був змушений віддати колишньому партнеру і свій друкований верстат, і весь набір. Саме цим можна пояснити той факт, що великоформатна 42-рядкова латинська Біблія ін-фоліо, або Біблія Мазаріні, перша дійшла до нас книга, надрукована за допомогою набору з рухомих літер, часто звана Біблією Гутенберга, була насправді в 1456 випущена Фустом спільно з Петером Шеффером з набраних дощок, які підготував Гутенберг. Цілком імовірно також, що, працюючи разом з Фустом над 42-рядкової Біблією, Гутенберг одночасно надрукував 36-рядкову Біблію, відому як Бамбергского Біблія (звану також Шелхорнской Біблією, або Пфістерской Біблією), а також папські індульгенції 1454.

Після 1458 Гутенберг постійно відчував фінансові труднощі. Відомо, що якийсь доктор Конрад Гомера (або Гумер), член майнцського ради, надав Гутенбергу інструменти і набір, необхідний для роботи. Останні роки життя Гутенберг провів у Майнці або в сусідньому Ельтвіле, і в 1465 курфюрст Нассау Адольф зробив його придворним бенефіціарієм. Помер Гутенберг в Майнці 3 лютого 1468.

1468 | 02 | ЛЮТИЙ | 03 лютого  1468 року. Помер Йоганн Гутенберг, німецький і європейський першодрукар.

Геніальний винахід Гутенберга полягав в тому, що він виготовляв з металу «рухливі» опуклі букви, вирізані у зворотному вигляді (у дзеркальному відображенні), набирав з них рядки і за допомогою спеціального преса відтискував на папері. Однак у нього бракувало коштів для експлуатації свого винаходу.

Справжнього портрета Гутенберга немає. Всі зображення Гутенберга відносяться до більш пізнього часу .. Передбачається, що дві гравюри могли бути виконані по справжніх прижиттєвих портретах Гутенберга. Це гравюра в паризькому виданні 1584 і гравюра в базельському виданні 1578.

Гутенбергу споруджені пам'ятники в Майнці, Страсбурзі і Франкфурті-на-Майні, а також у Відні.

У 1901 році в Майнці був відкритий музей Гутенберга.

Ім'я Гутенберга носить відома електронна бібліотека «Проект «Гутенберг ».

На честь Гутенберга названо астероїд (777) відкритий в 1914 році.

У 1935 р Міжнародний астрономічний союз присвоїв ім'я Гутенберга кратеру на видимій стороні Місяця.

Зображений на поштовій марці Болгарії 1940 року.

1468 | 02 | ЛЮТИЙ | 03 лютого  1468 року. Помер Йоганн Гутенберг, німецький і європейський першодрукар.