Ніна Річчі
/Nina Ricci/Марі Аделаїда Ньєлі/Maria Adelaide Nielle

(14.01.1883 – 30.11.1970),
відома французька модельєрка італійського походження.

В дитинстві її звали Марі Аделаїда Ньєлі. Народилась в Туріні в родині шевця. Її батько в надії знайти клієнток серед світських дам, які відпочивали на Лазурному березі, перебрався з родиною з Туріну в Монте-Карло, але незабаром помер, не залишивши дружині ні гроша. Тому в 12 років Марі поступила ученицею в швейну майстерню. Кар'єра в модному домі йшла за сценарієм: там новачкам «дозволяли» гладити, пришивати ґудзики і бігати за дорученнями; тільки після цього можна було стати молодшої модисткою, і лише через багато років - першою. Але Марі отримала місце першої модистки до 18 років, а через декілька років найняла кравчинь, які шили одяг за її власними ескізами. Шлюб з квіткарем Луї Річчі не був ні довгим, ні щасливим - після нього залишилося лише нове ім'я і маленький син Роберт. В 20-х Ніна Річчі йде працювати в Будинок Раффін, через десять років стає його співвласницею.

У сорок дев'ять років вона багата, незалежна і, коли Будинок доводиться закрити, може з легким серцем дозволити собі відпочинок. Але син, до того моменту вже дорослий і розсудливий, переконує мадам Річчі відкрити новий Будинок високої моди. Перші ж покази принесли сімейному дуету удачу. Ніна Річчі прекрасно знала смаки своїх клієнтів - буржуа, що віддають перевагу якість екстравагантності. Після війни приходить світовий успіх - Роберт Річчі випустив свої перші парфуми «Coeur-Joie». Двома роками пізніше «L'air du Temps» принесли Nina Ricci колосальний прибуток, а головне - закріпили за фірмою світову популярність. Ніна Річчі померла 30 листопада (на її могилі вказано 29 листопада) 1970 року в віці 87 років.

1883 | 01 | СІЧЕНЬ | 14 січня 1883 року. Народилася Ніна Річчі, відома французька модельєрка італійського походження.

Ніна Річчі створила своїм ансамблям незаперечну славу: бездоганний силует, абсолютна жіночність, якість, елегантність і свіжість ідеї, яку критики потім відзначать як непереможну життєрадісність - ось, як правило, основні асоціації з ім'ям «Nina Ricci»

Цитати Ніни Річчі:

«Якість цінується вище екстравагантності. Краще виглядати гідно, ніж розкішно».

«Бути елегантною завжди - це так просто».

14 січня 1883 року. Народилася Ніна Річчі, відома французька модельєрка італійського походження.