Одрі ХЕПБЕРН
/Audrey HEPBURN/
(4.5.1929 - 1993),
американська кіноактриса («Війна й мир», «Моя прекрасна леді», «Як украсти мільйон», «Римські канікули»). Найнетиповіша з голлівудських зірок, у якої незвичайні краса й талант сполучалися з уродженою аристократичністю.

Одрі Хепберн, дочка англійського банкіра і голландської баронеси, народилася 4 травня 1929 року в Бельгії, в містечку Іксель під Брюсселем. Одрі Хепбер шкільні роки провела в окупованому фашистами Арнхемі (Голландія), де вона жила з матір'ю після розлучення батьків. Одрі вчилася балету в Арнхемській консерваторії, потім, після війни, продовжила освіту в Лондоні. На початку 50-х років Одрі відвідувала класи акторської майстерності Фелікса Ейлмера і знімалася в декількох британських фільмах.

У 1951 році французька письменниця Колетт, побачивши Одрі на зйомках картини «Малятко з Монте - Карло», наполягла на тому, щоб Одрі виконала головну роль у бродвейській постановці її роману «Жіжі». Завдяки цій вельми успішній роботі, Хепберн незабаром зуміла отримати роль в фільмі «Римські канікули» з Грегорі Пеком, за яку була нагороджена премією «Оскар» як краща актриса. Згодом вона ще чотири рази номінувалася на «Оскар».

Приголомшлива зовнішність поряд з акторськими здібностями забезпечили Одрі Хепберн запаморочливу кар'єру в кіно і шоу - бізнесі. Свій вільний час вона присвячувала благодійності та громадської діяльності, брала участь в місії милосердя в Сомалі та інших гарячих точках. У 1960 році у Хепберн народився син Шон від шлюбу з Мелом Феррером. Після розлучення з Феррером Одрі виходить в 1968 році заміж за італійського психіатра Андреа Дотті, і через рік у них народився син Люк. У 1976 році, після довгої перерви, актриса грає головну жіночу в британському фільмі «Робін і Меріан», де її партнером був Шон Коннері, а останньою роботою Одрі Хепберн в кіно стала роль у фільмі Стівена Спілберга «Завжди». У 1992 році, коли Хепберн повернулася з Сомалі, лікарі поставили їй діагноз «рак кишечника». Одрі Хепберн померла на 64 році життя, 20 січня 1993 року, в маленькому швейцарському містечку недалеко від Лозанни.

20 січня 1993 року. Померла Одрі ХЕПБЕРН.

Холлі Ґолайтлі, яку Хепберн зіграла в картині «Сніданок у Тіффані» в 1961 році, перетворилася на культовий образ американського кіно минулого століття. Цю роль Одрі називала найджазовішою у своїй творчості. Коли її запитали, чи складно було грати цю роль, Хепберн відповіла, що вона інтроверт, тому їй було дуже важко зображати дівчину-екстраверта. На зйомках Одрі часто одягала знамените «маленьке чорне плаття», яке стало хітом після появи фільму на екрані. Крім того, вона висвітлила деякі пасма в своєму каштановому волоссі, створивши тим самим свій неповторний стиль, який зберігала і після зйомок. До речі, цей образ був придуманий нею у співавторстві з Живанши, дружбу з яким Одрі зберегла на все життя і була його постійною клієнткою.

Цитати Одрі Хепберн:

«Краса жінки повинна бути видна в її очах, це двері в її серце, те місце, де живе любов».

«Я пишаюся, що займалася справою, яка приносить задоволення, створює красу, пробуджує совість, викликає співчуття і, може бути найголовніше, дає мільйонам можливість відпочити від нашого такого жорстокого світу».

«Для впевненості ходи зі свідомістю того, що ти не одна».

«Все життя мама вселяла мені, що людина має бути корисною. Вона була впевнена, що дарувати любов набагато важливіше, ніж її отримувати».

«Якщо тобі знадобиться рука допомоги, знай - вона у тебе є - твоя власна. Коли ти станеш старшою, ти зрозумієш, що у тебе дві руки: одна, щоб допомагати собі, інша, щоб допомагати іншим».

20 січня 1993 року. Померла Одрі ХЕПБЕРН.