Павло Загребельний
(25.08. 1924 – 3.02.2009),
український письменник («Роксолана», «Диво»).

Павло Загребельний народився в невеликому селі Солошине на Полтавщині, 25 серпня 1924 року. Професійною творчою роботою Павло зайнявся після двадцяти років - у п'ятдесяті роки. Тоді Загребельний був уже дипломованим фахівцем, що закінчив Університет у Дніпропетровську. До того часу деякі творіння Павла вже друкувалися в засобах масової інформації. Не дивно, адже талант майбутнього письменника вже в той час був очевидним, і багато хто прогнозував Загребельному світле творче майбутнє.

Перша книга талановитого письменника отримала назву «Каховські розповіді» і вийшла у світ в 1953-му році. Через два роки Павло Загребельний створив кілька новелістичної збірників, включаючи «Степові квіти». У 1957 році письменник написав «Думу про невмирущого» - повість, яка з'явилася у пресі і відразу ж отримала резонанс серед читацької публіки.

На початку шістдесятих років Павло Загребельний став працювати у пресі. У період з 1961 року по 1963 письменник був призначений на посаду головного редактора одного з періодичних видань - «Літературна Україна». У 1979 році Павло Загребельний був призначений на пост першого секретаря ради української Спілки письменників і працював у даній якості аж до 1986-го року. Павло Загребельний пішов з життя 3 лютого 2009-го року.

2009 | 02 | ЛЮТИЙ | 03 лютого  2009 року. помер Павло Загребельний, український письменник («Роксолана», «Диво»).

Павло Загребельний понад сорок років працював в українській прозі. За цей час вийшло близько двадцяти його романів. Один із них — «Розгін» відзначено Державною премією СРСР, два — «Первоміст» і «Смерть у Києві» — Державною премією УРСР ім. Т. Г. Шевченка. Твори високо оцінені критикою, мають широке читацьке визнання, Загребельний один із найпопулярніших сьогодні українських письменників. Друковані масовими тиражами, його книги швидко розходяться; вони постійно виходять у перекладах іншими мовами; зростає і кількість видань творів письменника за рубежем. У 2004 році нагороджений званням Героя України .

Цитати Павла Загребельного:

«Людина створена з віри і розпачу. Коли відібрано віру, що лишається?»

«Поради, та ще здалеку, давати найліпше, це не вимагає ні зусиль, ні мужності, ні витрат».

«Мудрого не зламає лихо і не зіпсує щастя».

«Самотність зіткана зі спогадів».

«Але війна ламала всі уявлення про добро й зло, про радість і смуток, про надію й розпач».

«Що досконаліша істота, то вразливіша вона до страждань».

2009 | 02 | ЛЮТИЙ | 03 лютого  2009 року. помер Павло Загребельний, український письменник («Роксолана», «Диво»).