Всеволод Нестайко
(30.01.1930 – 16.08.2014),
український дитячий письменник («Тореадори з Васюківки», «В Країні Сонячних Зайчиків»).

Народився в 1930 році в Бердичеві в родині службовця. Нестайко закінчує десятилітню загальну середню школу з одною четвіркою в табелі, зі срібною медаллю. Через обставини терору та війни не вчився у п’ятому та дев’ятому класах. Курс дев’ятого класу пройшов самостійно за два місяці. Після школи вступає на слов’янське відділення філологічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Всеволод Нестайко закінчує навчання на філологічному факультеті в 1952 році. Працював у редакціях журналів «Дніпро», «Барвінок», видавництвах «Молодь». З 1956 по 1987 рік завідував редакцією у видавництві «Веселка». П’ятдесятирічний шлях у дитячій літературі засвідчив виданням близько тридцяти книжок оповідань, казок, повістей і п’єс. Перше оповідання для дітей Всеволод Нестайко надрукував у журналі «Барвінок» в 24 роки. Також друкувався у «Піонерії». Перша книжка «Шурка і Шурко» побачила світ у 1956 році. З 1956 по 1987 рік завідував редакцією у видавництві дитячої літератури «Веселка». Мешкав у Києві - на Дружби Народів і на Шовковичній. Помер сучасний класик української літератури 16 серпня 2014 року.

1930 | 01 | СІЧЕНЬ | 30 січня 1930 року. Народився Всеволод Нестайко.

Всеволод Нестайко - автор, чиї твори для дітей увійшли до золотого фонду дитячої літератури. Вони видавалися 136 разів багатьма мовами світу, в незалежній Україні - 53 видання. Загальний наклад - понад 2 млн примірників. Найвідоміші твори Нестайка - трилогія «Тореадори з Васюківки», казки «У країні сонячних Зайчиків», «Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків», «Неймовірні пригоди у лісовій школі», повісті «Одиниця з обманом», «П'ятірка з хвостиком», «Загадка старого клоуна», «Чудеса в Гарбузянах», «Пригоди Грицька Половинки» та інші. Твори Нестайка перекладено двадцяться мовами світу - від англійської до бенгалі. За ними знято кілька фільмів. Стрічка "Тореадори з Васюківки" отримала Гран-прі кінофестивалю в Мюнхені (1968 рік).

Визнання:

Згідно з соцопитуваннями, які провела у 1990–1992 роках Державна бібліотека для дітей та Міністерство культури — твори Всеволода Нестайка визнано лідерами читацького інтересу.

Літературні премії

Премія імені Лесі Українки (1982) — За повість-казку «Незвичайні пригоди в лісовій школі».
Премія імені Миколи Трублаїні — За повість-казку «Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків».
Премії імені Олександра Копиленка — За казку «Пригоди їжачка Колька Колючки та його вірного друга і однокласника зайчика Косі Вуханя».
Друга Премія Першого Всесоюзного конкурсу на кращу книгу для дітей — За повість в оповіданнях «П’ятірка з хвостиком».
Відзнака «Золотий письменник України», 2012.

Міжнародні нагороди фільмів, які знято по мотивах творів В.Нестайка

Гран-прі Міжнародного кінофестивалю в Мюнхені (1968) — За телефільм «Тореадори з Васюківки».
Головна премія Міжнародного фестивалю в Алегзандрії (Австралія, 1969) — За телефільм «Тореадори з Васюківки».
Премія Всесоюзного кінофестивалю в Києві (1984) — За кінофільм «Одиниця з обманом».
Спеціальний приз на кінофестивалі в Габровому (Болгарія, 1985).

1979 року рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури трилогію «Тореадори з Васюківки» внесено до Особливого почесного списку Г. Х. Андерсена як один із найвидатніших творів сучасної дитячої літератури.

1930 | 01 | СІЧЕНЬ | 30 січня 1930 року. Народився Всеволод Нестайко.