Вільям Колгейт
/William Colgate/

(25.01.1783 – 25.03.1853),
американський бізнесмен, засновник фірми, що виробляє відому зубну пасту.

Вільям Колгейт народився в Холлінгборні, графство Кент, Великобританія. Другий син у родині. Батько - Роберт Колгейт (1758-1826), фермер і політик; мати - Сара Боулз (пом 1840). Через політичні погляди батька Вільям та сім'я переїхали в Сполучені Штати Америки (місто Балтимор). В 1806 Вільям відкрив жирову фабрику, пізніше зацікавившись миловарінням. У 1847 році Колгейт переміщує своє виробництво в Джерсі-Сіті. У 1850 він починає виготовляти химерне мило, а також інші лазневі приналежності. Крім того, за свою біографію Вільям Колгейт організував кілька біблійних товариств, включаючи американське біблійне товариство в 1816р. Він вніс пожертвування для освітньої установи, яка згодом була названа університетом Колгейта. Помер в 1857 році в Нью-Йорку.

1783 | 01 | СІЧЕНЬ | 25 січня 1783 року. Народився Вільям Колгейт, американський бізнесмен.

Історія компанії Colgate починається ще в дев'ятнадцятому столітті, в 1806 році. Компанія в той час виробляла, в основному, туалетне мило і крохмаль в гранулах. 1857 був ознаменований сумним подією: помер Вільям Колгейт, засновник компанії. Компанія тоді була відома як Colgate & Company. У 1866 році почалося виробництво ароматизованого мила, парфумерної продукції. Через 6 років була зареєстрована нова торгова марка - ароматизоване туалетне мило Cashmere Bouquet. Історія зубної пасти починається в 1873 рік, коли з'явився ароматизований дентальний крем, тобто, зубна паста. Сьогодні компанія існує під назвою Colgate-Palmolive Company.

Цікаві факти:

Люди почали доглядати за зубами в Давньому Єгипті - вони натирали зуби сумішшю їх попелу нутрощів бика, розтертої яєчної шкаралупи і пемзи.

Петро I змушував бояр чистити зуби товченою крейдою і вологою ганчіркою, а в народі люди чистили їх вугіллям з березової деревини (після процедури порожнину рота потрібно було добре промити).

Перші прообрази зубного порошку з'явилися у Великобританії в середині 18 століття. Він складався з цегляної пилу, подрібненої порцеляни і глиняних осколків, крейди і мила.

Найстаріша зубна щітка була виявлена в Німеччині, її довжина - 10 см, вік - 250 років. Предмет гігієни був зроблений з кістки тварини, «чистячі ворсинки» - зі свинячої щетини.

У Росії зубну пасту Colgate перший час називали «Солдат» (через схожість написання цих слів).

У фірми Colgate виникли труднощі реклами в Іспанії, так як Colgate перекладається як: Іди повісься.

У середині 20 столітті Colgate зіткнулася з проблемою - ринок був перенасичений зубними пастами, однак стояло завдання добре відзвітувати перед інвесторами, потрібно було збільшити продажі на 20%. Компанія найняла величезна кількість консультантів, які днями і ночами продумували різні ходи, за допомогою яких можна було б збільшити обсяг продажів. Фахівці запропонували купу різних рішень, але не одне з них не задовольнило вище керівництво. Тоді один з керівників компанії приїхав в цех, зловив одного з робітників і поставив йому пряме запитання: «Є ось така задача, як її вирішити?» Робочий, почухавши голову, спокійно відповів: «Збільште на 20% діаметр дірки, з якої вилазить зубна паста ». Керівник компанії здивовано скинув брови, зрадівши настільки простому і геніального рішення насущного питання. Пропозиція простого робітника спрацювала на ура. Такого тюбика вистачало не на 15, а на 8 днів, в результаті компанії вдалося збільшити продажі на 20%.

25 січня 1783 року. Народився Вільям Колгейт, американський бізнесмен.