Мартін Лютер Кінг
/Martin Luther King/

(15.01.1929 – 04.04.681910),
американський проповідник, лідер боротьби за цивільні права чорношкірих американців.

Мартін Лютер Кінг народився в США 15 січня 1929 року. Його батько був священиком-баптистом, який зміг забезпечити родині лише проживання в бідному «чорному кварталі» Атланти. У 13-річному віці Мартін почав навчання в ліцеї, діючому при університеті Атланти. Потім він закінчив коледж Морхауз і вступив до лав Національної асоціації прогресу кольорового населення. Деякий час юнак працював помічником у свого батька. У 1951 році йому вдалося отримати бакалаврську ступінь з богослов'я в теологічній семінарії. Через 4 роки, закінчивши Бостонський університет, він уже став доктором теології. Очоливши в 1964 році баптистську церкву в Алабамі, Мартін став активним учасником акцій по боротьбі за права чорношкірого населення. 4 квітня 1968 він підтримав черговий марш протесту робітників, на якому і був смертельно поранений. Вбивцю, який стріляв у Кінга, засудили до 99 років тюремного ув'язнення.

15 січня 1929 року. Народився Мартін Лютер Кінг, лідер боротьби за цивільні права чорношкірих американців.

Його головним досягненням є забезпечення прогресу в області цивільних прав в Сполучених Штатах. Він став героєм руху за громадянські права в Америці і знаковою фігурою в боротьбі за права людини в усьому світі. Як талановитий оратор і людина величезної духовної сили, він сформував американський рух за громадянські права в 1950-х і 1960-х рр. Протягом декількох років діяльність Кінга почала приносити свої плоди, так Конгрес США прийняв ряд законів, які послужили віхою в боротьбі з цивільним нерівністю: Закон про громадянські права (1964), Закон про виборчі права (1965), а також Закон в сфері житла (1968). В 1964 році був нагороджений Нобелівською премією миру.

Цитати М. Л. Кінга:

«Приймаючий зло без опору - стає його посібником».

«Любов - це єдина сила, здатна перетворити будь-якого ворога на друга».

«Зрештою, ми будемо пам'ятати не слова наших ворогів, а мовчання наших друзів».

«Якщо людина не відкрила для себе щось таке, за що вона готова померти, вона не здатна повноцінно жити».

«Люди ненавидять один одного, тому що вони бояться один одного; бояться, бо нічого один про одного не знають; не знають, бо не спілкуються, а не можуть спілкуватися, бо розділені».

«Найважливіше питання життя: що Ви робите для інших?»

«Я маю мрію, що одного прекрасного дня нація підніметься і зрозуміє … що всі люди створені рівними … Я мрію про той день, коли … з'явиться слава Господня, і кожна людина побачить Боже спасіння! … У цьому наша надія і наша віра. З цією вірою ми зможемо викресати з гори відчаю камінь надії. Ця віра допоможе нам працювати разом, молитися разом, відстоювати свободу разом, знаючи, що настане день нашого визволення. Але в дорозі до праведного місця ми не повинні здійснювати неправедні справи …»

15 січня 1929 року. Народився Мартін Лютер Кінг, лідер боротьби за цивільні права чорношкірих американців.